Vodafone má zájem o koupi části majetku majitele UPC

sobota, 3. února 2018, 08:30 TV MediaGuru

Zatím není jasné, zda se dohoda uskuteční, mohla by se ale týkat i českého trhu.

Foto: Vodafone

Foto: Vodafone

Britský mobilní operátor Vodafone je v počáteční fázi jednání s největším světovým poskytovatelem televizních a širokopásmových služeb Liberty Global o koupi části jejího majetku v zemích kontinentální Evropy, ve kterých se aktivity obou firem překrývají. Vodafone o tom informoval ve svém prohlášení. Součástí dohody by tak mohl být i majetek Liberty Global v České republice, kde jí patří kabelový operátor UPC, upozornila agentura Reuters.

Vodafone tak reagoval na páteční zprávu listu Financial Times, který uvedl, že jednání zahrnují aktivity v Británii a Německu. Vodafone v prohlášení současně popřel, že by s Liberty jednal o sloučení obou firem.

Vodafone patří mezi největší telekomunikační společnosti na světě. Firma dodala, že zatím není jisté, že se dohoda uskuteční.

Vodafone a Liberty Global již jednaly o výměně majetku v roce 2015, nakonec se však nedohodly. Výsledkem jejich snah bylo pouze vytvoření společného podniku v Nizozemsku.

Největším trhem na evropském kontinentu, kde jsou obě firmy velkými poskytovali širokopásmového připojení, je Německo. Vodafone je zde dokonce druhým největším mobilním operátorem po Deutsche Telekom. Obě firmy dále působí v České republice, Maďarsku a Rumunsku, mimo kontinent pak v Británii a Irsku.

UPC je největším českým poskytovatelem placených televizních služeb a vysokorychlostního internetu. Počet zákazníků UPC se na konci třetího čtvrtletí loňského roku pohyboval kolem 614.000, což bylo o tři procenta více než ve stejném období předchozího roku. Množství aktivních přípojek k internetu stoupl o šest procent na 492.100.

Českému Vodafonu na konci třetího čtvrtletí vzrostl meziročně počet zákazníků o 195.000 na 3,739 milionu.

-čtk-