Avast s Jirkou Králem učí děti online bezpečnosti

čtvrtek, 1. března 2018, 10:30 Aktuality, Reklama MediaGuru

Společnost Avast spolu s Jirkou Králem spouští projekt „Buď safe online“, cílí na školní děti.

Zdroj: Repro Buď safe online

Zdroj: Repro Buď safe online

Společnost Avast ve spolupráci s youtuberem Jirkou Králem vytvořila projekt „Buď safe online“, který cílí na žáky základních škol. V následujících 14 měsících jim chtějí ukazovat, jak se na internetu chovat bezpečně. 

„Když se ptáme dětí ve školách, kterým ještě nebylo 13 let, více než polovina z nich nám přizná, že mají účet alespoň na jedné sociální síti, i když je to proti pravidlům,“ popsal Jirka Král. Online průzkum z února 2018, který se dotazoval přes 17 tisíc respondentů, ukázal, že děti ve věku 9 až 12 let jsou průměrně na třech různých sítích, nejpopulárnější je YouTube (93 %), Instagram (78 %) a Facebook (60 %). 

Dále z průzkumu vyplývá, že 56 % dětí chodí na nechráněné Wi-Fi sítě, 42 % komunikuje s lidmi, které nikdy neviděly, 40 % používá cheaty ve hrách a 15 % prozradilo kamarádům hesla ke svým online účtům. 

Projekt „Buď safe online“ spočívá v sérii 14 přednášek, na nichž bude Jirka Král v doprovodu odborníků na internetovou bezpečnost z Avastu – Julie Szymańské, Filipa Chytrého a Tomáše Zajíce – mluvit o tom, jak být v online prostředí v bezpečí. Děti se dozví, jaké jsou druhy internetových hrozeb, jak poznají falešnou aplikaci, jak si správně zabezpečit svá data a profily na sociálních sítích, jak si vytvořit silné heslo. O přednášku mohou základní školy soutěžit, do každého kraje proběhne na jedné škole. 

K projektu vznikl i web, obsahující řadu edukativních videí a dalších materiálů, které mohou využít nejen děti, ale i rodiče a pedagogové. Projekt získal záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. 

-stk-