ČT spustila kampaň k rošádě svých stanic v terestrice

pátek, 23. března 2018, 07:10 TV MediaGuru

ČT:D a ČT art opustí své stávající pozice ve třetím multiplexu, ČT sport bude v terestrice dostupný jen v DVB-T2.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Česká televize zahájila informační kampaň, kterou upozorňuje na změnu pozic některých svých televizních stanic v digitálním multiplexu poté, co na konci března zahájí vysílání přechodové sítě pro DVB-T2.

Pro diváky, kteří přijímají televizní signál pomocí antény a využívají pozemní digitální vysílání (DVB-T) a ještě nemají možnost přijímat DVB-T2, to znamená, že budou muset pro příjem stanic ČT:D a ČT art přeladit. Obě stanice opouštějí své stávající místo ve třetím multiplexu, kde se místo nich objeví stanice Prima Krimi. Jejich příjem je ještě možný zajistit přes MPX1a, který tvoří regionální sítě 7, 10 a 20. Pokud takový příjem není k dispozici a diváci ještě nemají přijímače pro DVB-T2, vysílání stanic ČT:D a ČT art naladí až ke konci května, kdy ČT:D a ČT art nahradí v prvním multiplexu sportovní stanici ČT sport.

ČT sport bude od konce května vysílat jen v DVB-T2 a ve stávajícím vysílání DVB-T nebude dostupný.

Změna se ale netýká těch, kdo přijímají satelitní a kabelové vysílání, nebo využívají IPTV vysílání.

Vysílání DVB-T2 má být od 1. dubna 2018 dostupné pro 98,7 % domácností v České republice a jeho pokrytí se má postupně zvyšovat (v květnu na 99,6 %). Pro příjem signálu DVB-T2 je nutné mít odpovídající zařízení, tedy televizor nebo set-top-box, který příjem tohoto signálu umožní.

V rámci DVB-T2 budou od 1. dubna dostupné všechny stanice České televize ve vysokém rozlišení (HD).

K terestrickému digitálnímu vysílání se v důsledku probíhajících změn momentálně nedostane necelé procento populace ČR. Alternativou je jiný příjem televizního vysílání.

Další informace najdete zde.

-mav-