ČT uvede nové dokumenty, mezi nimi i film o Formanovi

čtvrtek, 15. března 2018, 11:00 TV MediaGuru

Česká televize představila nové dokumenty, které připravuje do vysílání.

Miloš Forman, foto. Česká televize

Miloš Forman, foto. Česká televize

Česká televize připravuje 155 nových projektů z oblasti dokumentární tvorby, vzdělávací tvorby a publicistiky. Z celkového počtu téměř 400 pořadů zadaných do výroby v loňském roce představují dokumentární pořady 40 %, uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák. Více než čtyřicet nových dokumentů představila Česká televize na čtvrteční tiskové konferenci.

K připravovaným dokumentům patří například biografický dokumentární film o životě a díle režiséra Miloše Formana režisérky Heleny Třeštíkové s názvem Miloš Forman – Cesta ke svobodě. Film má být vyprávěn jako příběh života Miloše Formana a svým způsobem sumarizovat Formanovu životní cestu.

Do vysílání půjde také emotivní portrét „Kafkovy múzy“ s názvem Kolem Mileny Jesenské, portrét o psychiatrovi Radkinu Honzákovi Kdo tady blbne, bilanční filmový dokument k 100. výročí narození Miroslava Horníčka – Miroslav Horníček: Humor není žádná sranda nebo dokument František Němec 75, portrét herce Františka Němce, který v srpnu oslaví 75. narozeniny.

Průšvihy první republiky, foto: Česká televize

Průšvihy první republiky, foto: Česká televize

Na poli historických dokumentů se připravuje například snímek Boleslav První, Průšvihy první republiky, dokument Olgy Špátové o skautingu Skautské století, Akce Hagana – o roli Československa a jeho pomoci při vzniku Izraele nebo Maffiáni o spolku Mafie, který vytvořil Tomáš G. Masaryk.

Portrét generálmajora Karla Lukase ukáže dokument Generál in memoriam, diváci uvidí i portrét politického vězně nacismu i komunismu Kardinál Josef Beran - Proti proudu. „Kromě konkrétních osudů se zaměříme i na společnost v širším kontextu. Upozorníme na celosvětový nedostatek zdravotních sester, který má za následek rušení nemocničních lůžek a zavírání celých oddělení, všimneme si osudu hasičů, pro něž je nebezpečí nedílnou součástí profese, a dotkneme se i tolik skloňovaného tématu inkluze,“ přiblížil Petr Dvořák.

Diváci se budou i nadále setkávat s časosběrným dokumentem Manželské etudy, tentokrát připravené dcerou Heleny Třeštíkové Manželské etudy: Nová generace, který se zaměří na život lidí, kteří uzavřeli manželství v novém tisíciletí. Pokračuje cooking show Kamily Rundusové Kamu v Mexiku, cestovatelský Trabantem tam a zase zpátky nebo České rybí legendy od Jakuba Vágnera.

Celý přehled dokumentů si můžete prohlédnout v souboru níže.

-mav-