Volební výbor doporučil schválit výroční zprávy ČT

úterý, 27. března 2018, 13:12 Aktuality, TV MediaGuru

Sněmovní volební výbor doporučil Poslanecké sněmovně, aby schválila výroční zprávy České televize za rok 2016.

Foto: MediaGuru.cz

Foto: MediaGuru.cz

Sněmovní volební výbor doporučil Poslanecké sněmovně schválit výroční zprávy o činnosti a o hospodaření České televize v roce 2016. Výbor zprávy projednal a doporučil již v minulém volebním období, ale Sněmovna je nestihla před volbami projednat, proto se jimi výbor musel zabývat znovu. Uvedl to předseda volebního výboru Stanislav Berkovec (ANO).

Dvojí neschválení výroční zprávy ve Sněmovně může vést k odvolání rady televize, což zmínil nedávno prezident Miloš Zeman. Premiér Andrej Babiš (ANO) dříve uvedl, že Česká televize není v ohrožení a on se nechystá veřejnoprávní média napadat. Pro zprávu o činnosti hlasovalo 14 členů výboru, pro zprávu o hospodaření 15 členů. Výbor má 18 členů.

Podle Petra Dolínka (ČSSD), který byl zpravodajem ke zprávě o činnosti ČT, dokument komplexně hodnotí fungování České televize. ČT se podle něj dařilo i ve srovnání s ostatními veřejnoprávními médii v Evropě a zvýšil se podíl na sledovanosti na téměř 31 procent.

Podle výroční zprávy o hospodaření ČT hospodařila s vyrovnaným rozpočtem s výnosy i náklady 6,83 miliardy korun.

Prezident ve svém inauguračním projevu na počátku března obvinil ČT, že se ve zpravodajství příliš přikláněla ke straně TOP 09. Kromě televize obvinil i některá další média z pokusů o manipulaci veřejnosti a neobjektivnosti. Představitelé ČT jeho nařčení odmítli, útoky na nezávislost médií jsou podle nich nevhodné.

-čtk-