YouTube zkouší zatraktivnit živá vysílání

neděle, 4. března 2018, 07:55 Internet & Mobil MediaGuru

Pro youtubery by se streamování mohlo stát ještě lákavější, přibude i možnost přivydělat si.

Foto: MediaGuru.cz

Foto: MediaGuru.cz

Koncept streamování videí se leckomu jeví tak, že se na něm už nic zlepšit nedá, přesto videoportál YouTube přichází s několika novinkami pro tento druh videoprodukce. V první řadě jde o zdánlivé drobnosti, například možnost procházet si zpětně v čase nejenom samotné video, ale i příslušný chat, který se zobrazuje ve zvláštní liště napravo od videa. Kdo si tedy přehraje konkrétní okamžik v minulosti, přenese se i do příslušné historie psaných textových vzkazů. „Živý chat hraje klíčovou roli ve vytvoření pouta mezi tvůrci a komunitou jejich fanoušků," vysvětluje firma tento krok na svém blogu

Další update má ale potenciál zmiňované pouto ještě výrazněji posílit prostřednictvím takzvaného Super Chatu a funkce IFTTT (If This Then That). Ta de facto pracuje s využitím internetu věcí, když umožňuje spárovat konkrétní přenos s více než 600 různými zařízeními a službami připojenými na internet. Jak připomíná server Social Media Today, tato skutečnost by mohla posunout možnosti interakce mezi youtubery a jejich diváky na dosud nevídanou úroveň. Příklad? Tvůrce videa může spárovat se streamem například ovládání světel, nejrůznější efekty, ba dokonce ovládání dronu. A všechna tato zařízení by mohl aktivovat a ovládat ten, kdo si za tuto jednorázovou interakci zaplatí. Nabízí se i možnosti relativně primitivní zábavy, kdy by například některé zařízení mohlo youtubera střídavě masírovat či polévat vodou v závislosti na choutkách jeho publika. Jakkoliv to může připomínat novodobý cirkus, je třeba mít na paměti, že jde o další způsob monetizace videotvorby.

Youtubeři ale mohou počítat i s dalším vylepšením živých přenosů, které by jejich tvorbu mohlo zpřístupnit širšímu publiku. YouTube totiž přichází s automatickým titulkováním, algoritmus nicméně dokáže „přepsat" mluvené slovo pouze v případě angličtiny. Nejde o potenciálně zanedbatelný update, neboť například sociální síť Facebook zjistila, že její uživatelé často sledují klipy s vypnutým zvukem. Kombinace chatu a automatických titulků by tak mohla učinit zajímavý zážitek také z live videa na YouTube, aniž by byla nutná puštěná audiostopa.

Na druhou stranu, tvůrci musejí počítat s tím, že nyní budou při vyhodnocování dosahu vlastní tvorby mít k dispozici méně dat o svých divácích. YouTube totiž bez většího množství dalších podrobností oznámil, že youtubeři nebudou mít přístup k demografickým statistikám diváků, pokud jejich videa nebude mít adekvátní dosah. „Statistiky mohou nyní vycházet z menšího množství dat než dříve, nicméně mějte na paměti, že tyto údaje jsou užitečné pouze v případě, když vaši tvorbu sleduje smysluplné množství diváků," tvrdí firma. Právě k získání nových fanoušků by přitom mohly atraktivnější streamy tvůrcům dopomoci.

-jav-