Cena za fotbalová práva se zvyšuje, Barrandov zatím ze hry

středa, 25. dubna 2018, 00:05 TV Autoři

Zástupce fotbalových klubů bude jednat o vysílacích právech do roku 2024 se společností Pragosport.

Foto: MediaGuru.cz

Foto: MediaGuru.cz

Ligová fotbalová asociace (LFA) bude o vysílacích právech na první a druhou ligu na sezony 2020/21 až 2023/24 jednat se společností Pragosport. Firma vedená bývalým místopředsedou Fotbalové asociace ČR Jaroslavem Vackem zatím jako jediná podala oficiální nabídku a ligové grémium v úterý schválilo záměr s ní jednat. Kluby však zároveň stále ponechaly možnost dalším zájemcům předložit své nabídky a zapojit se do boje o práva.

„V praxi to znamená, že se se společností Pragosport bude jednat o detailních podmínkách kontraktu. Vyjednané podmínky budou předloženy k finálnímu rozhodnutí na nejbližším ligovém grémiu," uvedla v prohlášení Ligová fotbalová asociace. Podrobněji se k situaci ohledně vysílacích práv nechce vyjadřovat.

Pragosport vlastní mediální a audiovizuální práva na fotbalovou ligu od února 2014, předtím je měla dnes již zaniklá společnost KPS Media. Nejprve je Pragosport získal na čtyři roky, pak byla dohoda prodloužena až do roku 2020. Finanční podmínky nebyly zveřejněny, ale v médiích se spekulovalo o částce 120 milionů korun na sezonu. Nová smlouva má být i kvůli změně hracího systému a většímu počtu zápasů lukrativnější. Podle serveru Seznam Zprávy nabízí Pragosport 150 milionů.

Už před dvěma měsíci mělo začít další jednání s Pragosportem, ale tehdy Ligová fotbalová asociace rozhodnutí odložila, protože podle šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka projevila o práva zájem i mediální agentura Médea, kterou vlastní Jaromír Soukup, majitel televize Barrandov. Po dvou měsících však podle informací ČTK z této strany nedorazila hotová nabídka, proto ligové grémium na mimořádném jednání pověřilo vedení Ligové fotbalové asociace jednáním s Pragosportem.

Tvrdík ale pro Seznam Zprávy uvedl, že televize Barrandov předložila nabídku ve výši 180 milionů korun za sezonu, což LFA nepotvrdila. „Nepovedlo se nám prosadit transparentní výběrové řízení, které by odpovědělo na otázku, jakou cenu televizní práva mají. Ale považuji za vítězství, že společnost Pragosport nedostala exkluzivitu a kluby nechaly otevřenou možnost dalším uchazečům předložit nabídku. V případě, že bude výhodnější, může být ještě přijata jiná nabídka než společnosti Pragosport," řekl Tvrdík.

Podle něj si Pragosport bere Ligovou fotbalovou asociaci jako rukojmí. „Ze strany řídícího LFA Dušana Svobody bylo deklarováno, že jestli Pragosport nedostane smlouvu na další čtyři roky, tak příští dva roky nenavýší plnění ani o korunu," prohlásil Tvrdík. Svoboda se k tomu odmítl vyjádřit.

-čtk-