ČT přinese první televizní rozhovor z vesmíru

pondělí, 9. dubna 2018, 07:30 Aktuality, TV MediaGuru

Česká televize vyzpovídá astronauta na oběžné dráze, část rozhovoru nabídne už v pondělí 9. dubna.

Andrew Feustel, foto: Česká televize

Andrew Feustel, foto: Česká televize

V pondělí 9. dubna natočí Česká televize první televizní přenos v historii České republiky z paluby Mezinárodní vesmírné stanice. Astronaut NASA Andrew Feustel poskytne Danielu Stachovi rozhovor přímo z laboratoře Destiny. Signál poputuje přes několik družic až do Nového Mexika, odkud ho do ČT pošle satelit Evropské vysílatelské unie.

„V pořadu Hyde Park Civilizace se snažíme neustále posouvat hranice, a proto zveme hosty, kteří dokázali svojí prací posunout lidstvo dopředu. A my teď posuneme další hranici vysílání. Překročíme hranice Země,“ říká moderátor Hyde Parku Civilizace Daniel Stach.

NASA pro Českou televizi vyčlenila nejdelší možný prostor, který poskytuje, tedy dvacet minut. Rozhovoru však předcházela mnohaměsíční vyjednávání. „S Andrewem Feustelem jsme přenos z orbity Země řešili rok a půl," sdělila vedoucí dramaturgyně pořadu Hyde Park Civilizace Gabriela Cihlářová

Pořad Hyde Park Civilizace odvysílá zpravodajský program ČT24 v sobotu 14. dubna od 20:05. Část rozhovoru ale diváci uvidí hned po jeho natočení, v pondělí 9. dubna.

-mav-