Facebook zavádí nové zásady ochrany dat

čtvrtek, 5. dubna 2018, 07:55 Internet & Mobil MediaGuru

Facebook přichází s přísnější ochranou dat krátce před tím, než ve státech EU začne platit nové znění GDPR.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Sociální síť Facebook aktualizuje zásady používání a principy ochrany dat. Jejich hlavním cílem má být údajně zvýšení obecné informovanosti o tom, jak chránit soukromí a osobní data. „Nebudeme po uživatelích vyžadovat žádná další oprávnění pro sběr, využití či sdílení osobních dat. Rovněž nebudeme ani měnit jakákoli předchozí nastavení soukromí uživatelů,” uvedla Erin Eganová, šéfka ochrany soukromí společnosti Facebook.

Aktualizace podmínek užívání Facebooku obsahuje mimo jiné více informací o nových produktech a službách, či o tom, jak funguje personalizace obsahu. Samostatnou část tvoří i podmínky týkající se reklamy a inzerentů. „Datová politika bude u služeb Facebook, Messenger a Instagram jednotná a nadále se budeme zaměřovat na striktní dodržování pravidel pro své partnery z řad firem a institucí,” dodala Eganová.

Facebook se v nových podmínkách soustředí i na další firmy, které jsou součástí koncernu, jako například WhatsApp či Oculus, a na principy sdílení infrastruktury a informací, včetně mobilních zařízení. V souvislosti s bojem proti kyberzločinům a hybridním hrozbám se aktualizované principy používání služeb zaměří i na bezpečnost a podezřelé chování. Facebook má vysvětlit, jak bojuje proti potenciálně nebezpečnému či závadnému obsahu a jakým způsobem kvůli tomu analyzuje uživatelský obsah.

Příštích sedm dní bude možné posílat zpětnou vazbu k novým podmínkám a principům ochrany dat na Facebooku. Pak mají být podmínky finalizovány a uživatelé sociální sítě budou vyzváni k jejich potvrzení. Jak ale naznačuje britský deník The Guardian, změny zřejmě nebudou platit celosvětově a nedotknou se států mimo Evropskou unii, kterých se nařízení o ochraně dat GDPR netýká.

-mav-