Martin Sorrell odchází z čela skupiny WPP

neděle, 15. dubna 2018, 08:40 Reklama , Aktualizováno MediaGuru

Největší reklamní skupinu světa WPP už nebude řídit Martin Sorrell.

Martin Sorell, foto: WPP

Martin Sorell, foto: WPP

Martin Sorrell odstoupil s okamžitou účinností z pozice CEO reklamní skupiny WPP. Stalo se tak po ukončení vyšetřování obvinění z „osobního selhání". Sorrell z WPP odchází po 33 letech. Co vyšetřování přineslo, firma nesdělila. Do doby jmenování nového CEO povede WPP Robert Quarta, předseda představenstva WPP. 

Podle oficiálního prohlášení WPP považuje Sorrell odchod za nejlepší pro byznysové zájmy skupiny. „Odevzdávám společnost do velmi dobrých rukou," uvedl. Při předávání agendy má být Sorrell nadále nápomocný.

Sorrell byl vyšetřován pro možné zneužití majetku společnosti, obvinění ale odmítá. Podle WPP nešlo o podstatné částky.

Na základě pracovní smlouvy jsou kompenzace Sorrellovi placeny tak, jako kdyby odešel do důchodu. Jeho akcie budou klasifikovány v souladu s plány a budou platit v následujících pěti letech v rozsahu podle výkonnostních cílů skupiny.

Podle BBC může Sorrell na akciích WPP v příštích pěti letech vydělat téměř 20 milionů liber (586 milionů Kč). A protože s firmou neměl podepsanou konkurenční doložku, nic ho nedrží, aby v oboru začal znovu jinde, myslí si BBC. Stále mu zůstává nárok na prémiové akcie. Pokud WPP splní dané cíle, může jich získat až 1,65 milionu. Při současných cenách jejich hodnota činí 19 milionů liber. Martin Sorrell vlastní asi dvě procenta společnosti, což představuje asi 300 milionů liber.

V branži platí Martin Sorrell za ikonu, britská královna Alžběta II. jej v roce 2000 povýšila do rytířského stavu a Sorrell smí používat titul sir. WPP založil v roce 1985 jako firmu o dvou lidech a postupně z ní přes akvizice vybudoval hráče světového formátu. Na výplatní listině má ve 112 zemích zhruba 200.000 jmen. WPP je britským podnikem, Sorrell však v roce 2008 přenesl domicil do Irska, kde má WPP nyní své ústředí.

Agenturu opouští v těžké době, WPP v březnu ohlásila nejslabší zisk od finanční krize a proslýchá se, že začne prodávat některá ze svých aktiv. WPP sestává ze zhruba 400 samostatných podniků včetně Ogilvy & Mather, Kantar Group, Hogarth Worldwide a Young & Rubicam.

-mav-, -čtk-