Michel Fleischmann obdrží nejvyšší francouzské vyznamenání

pondělí, 23. dubna 2018, 14:25 Aktuality, Lidé MediaGuru

Francie udělí prezidentovi Lagardere Active ČR Michelu Fleischmannovi insignie Řádu čestné legie.

Michel Fleischmann, foto: Lagardere Active ČR

Michel Fleischmann, foto: Lagardere Active ČR

Michel Fleischmann obdrží v pondělí 23. dubna z rukou francouzského velvyslance v Praze Rolanda Galharague insignie Řádu čestné legie. Slavnostní ceremoniál se uskuteční v prostorách velvyslanectví Francouzské republiky v Praze. Události se zúčastní nejbližší rodina a přátelé Michela Fleischmanna i řada významných českých osobností společenského i politického života.

Francie tímto vyznamenáním oceňuje přínos a celoživotní dílo Michela Fleischmanna. Podle francouzského velvyslance je Michel Flesichmann velký Čech a velký Francouz. „Významně se zasadil o styky mezi Prahou a Paříží a přispěl tak ke vzájemnému porozumění a přiblížení obou zemí. Této jeho práci a úsilí, tomuto celoživotnímu dílu dnes vzdáváme čest,“ uvedl Roland Galharague, velvyslanec Francie v České republice.

„Je mi velkou ctí přijmout od francouzského prezidenta Emmanuela Macrona významné ocenění, jehož držiteli jsou například Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš nebo Václav Havel. Je to pro mě obrovská pocta a závazek zároveň. Celý život jsem se snažil, aby česko-francouzské vztahy v oblasti kultury a médií byly na vysoké úrovni a jsem opravdu velmi rád, že za poslední roky se nám podařilo povýšit je nad evropské standardy,“ uvedl Michel Fleischmann. „Velmi si vážím toho, že mohu dnes v České republice svobodně říct, že jsem Francouz a v mém druhém domově ve Francii hrdě prohlásit, že jsem Čech,“ dodal.

Řád čestné legie, který se uděluje na základě dekretu prezidenta Francouzské republiky, je nejvyšším státním vyznamenáním za vynikající civilní nebo vojenské zásluhy o francouzský národ. Řád založil v roce 1802 Napoleon Bonaparte.

Michel Fleischmann

Michel Fleischmann se narodil v roce 1952 v pražských Vršovicích, kde prožil podstatnou část svého dětství. Od poloviny 60. let žil ve Francii, kde jeho otec pracoval jako kulturní rada na československém velvyslanectví. Po potlačení Pražského jara v srpnu 1968 se jeho rodina rozhodla ve Francii usadit natrvalo. Fleischmann vystudoval moderní francouzskou literaturu na pařížské Sorbonně a kariéru začínal už ve francouzském státním rozhlase jako režisér pořadů a her. Po roce 1989 se vrátil zpět do České republiky a založil zde první soukromou rádiovou stanici – Evropu 2. Následně vybudoval celý mediální dům, do kterého spadají značky jako Evropa 2, Frekvence 1, rádio Bonton, Dance rádio, rádio Zet, multimediální dětský produkt Pigy anebo streamovací služba Youradio.

Michel Fleischmann je rovněž překladatelem. Do francouzštiny mimo jiné přeložil básně Jaroslava Seiferta a řadu dalších děl. Aktuálně zastává také pozici předsedy představenstva Asociace provozovatelů soukromého vysílání (APSV) a je nositelem francouzského titulu rytíř Řádu za umění a literaturu. Fleischmann je ženatý s bývalou herečkou, televizní hlasatelkou a političkou Kateřinou Lojdovou, s níž má dvojčata Maxe a Kláru.