Novináři RTVS varují před poměry v redakci, ředitel se ohradil

neděle, 8. dubna 2018, 08:25 Slovensko MediaGuru

Ve veřejnoprávní slovenské instituci RTVS se zvyšuje napětí mezi redaktory a generálním ředitelem.

Studio RTVS

Studio RTVS

Téměř šest desítek novinářů Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) se v tomto týdnu otevřeným dopisem ohradilo proti poměrům v redakci zpravodajství a proti směřování této veřejnoprávní instituce. Stalo se poté, co v RTVS dostala výpověď jedna z nejzkušenějších novinářek, šéfeditorka rozhlasového zahraničního zpravodajství Oľga Baková. Dopis určený veřejnosti dostal také ředitel RTVS Jaroslav Rezník a Rada RTVS. Rezník se v prohlášení proti kritice ohradil a nespokojence označil za radikální mladé jádro zpravodajství.

„Zatím pracujeme svobodně, ale v nepřátelské atmosféře," uvedli pracovníci RTVS. „Atmosféra ve zpravodajství je už několik měsíců napjatá. Bojujeme s nedůvěrou vůči našim nadřízeným, vůči jejich úmyslům a schopnostem. Do současné doby ale nezavedli mechanismus, který by vyloučil možný konflikt zájmů v obsahu zpravodajství," prohlásili.

Redaktoři s příchodem nového šéfa zpravodajství Vahrama Chuguryana očekávali uklidnění situace, ale prý se tak nestalo. „Nevěříme, že naši nadřízení jsou schopni ochránit redakci před silnými tlaky z vnějšího prostředí," uvedli s tím, že odmítají nátlak vedení uměle vyvažovat reportáže lidmi, kteří mají blízko k dezinformačním médiím, nejsou odborníky či se netají politickými ambicemi.

Pracovníci televize a rozhlasu varovali, že oslabená redakce nebude schopná vnější tlak ustát, což vyústí v ovlivnitelnost zpravodajství a v ohrožení veřejnoprávní služby. Téměř 60 novinářů, kteří dopis podepsali, tvoří zhruba třetinu zpravodajského týmu.

Rezník ale v prohlášení jakékoli ohrožení zpravodajství ze strany vedení odmítá a tvrdí, že jsou to právě mladí a málo zkušení redaktoři, kteří mnohdy vytvářejí neprofesionální a až obtěžující zprávy s tendenčností a s podsouváním vlastních názorů.

„Napravit tento nelichotivý stav není pro žádné vedení lehký a ani bezbolestný proces. Radikální mladé jádro zpravodajství, místo aby svou energii věnovalo sebevzdělávání a pozorně poslouchalo, jaké nové výzvy se mu nabízejí, respektive aby se na nich spolupodílelo, se rozhodlo postavit barikádu, hledat nepřítele a křičet na ostatní - kdo nejde s námi, jde proti nám!" uvedl Rezník. Dodal, že zkušenější redaktoři se často bojí říci svůj názor, aby se nestali terčem výpadů mladších kolegů.

Jak uvedl slovenský Denník N, reportéři v dopise reagují i na spor z minulého týdne, který měli se svým novým šéfem Chuguryanem ohledně toho, zda mohou mít ve vysílání odznaky se sloganem #AllForJan. Chuguryan jim řekl, že by odznaky ve vysílání nosit neměli. Když se vůči tomu někteří ohradili, šéf zpravodajství na facebooku napsal, že „dělají politiku". Odznaky vznikly jako symbol solidarity se zavražděným reportérem Jánem Kuciakem.

Dopis byl zveřejněný den poté, co v RTVS dostala výpověď Oľga Baková, která byla šéfeditorkou rozhlasového zahraničního zpravodajství. RTVS pozice šéfeditorů před pár týdny náhle zrušila. Většina z nich nicméně dostala funkci s názvem editor a podobný obsah práce. „Místo zrušili jen mně. Nejprve mi bylo nabídnuto dělat řadového redaktora," popsala ČTK Baková. To vzhledem ke své praxi odmítla. "Byl by to pro mě krok zpátky," řekla. Následně přišlo ještě pár obdobných nabídek. Jak Baková uvedla, snažila se s vedením nadále jednat a nabízet různé možnosti. "Do poslední chvíle jsem doufala, že se dohodneme. Ale včera (v úterý) jsem dostala výpověď," dodala.

-čtk-