V Brně vzniká nový festival TV seriálů Serial Killer

sobota, 21. dubna 2018, 08:45 Aktuality, TV MediaGuru

Na začátku května se v Brně uskuteční Serial Killer, první festival TV a online seriálové tvorby ve střední a východní Evropě.

Kamila Zlatušková, foto: Serial Killer

Kamila Zlatušková, foto: Serial Killer

Pilotní ročník festivalu Serial Killer na několika místech v centru Brna od 2. do 5. května uvede mezinárodní soutěžní přehlídku zaměřenou na TV a webové seriály ze střední a východní Evropy, představí aktuální trendy a vrcholy v západoevropské televizní produkci a ve speciální sekci věnované Dánsku dá nahlédnout na některé z milníků tamní seriálové tvorby. V programu se objeví břitké satiry, akční thrillery, osobité variace na kriminálky i komplexní autorská dramata; nebudou chybět ani novinky z Netflixu, HBO, České televize nebo Stream.cz.

Serial Killer zahájí exkluzivní premiérová projekce prvních dvou z celkem šesti dílů očekávaného českého seriálu Most, který je zařazen do hlavní festivalové soutěže. Scenárista Petr Kolečko a režisér Jan Prušinovský, tvůrci Okresního přeboru a Trpaslíka, se tentokrát pustili do satirické zpovědi o svérázném severočeském městě. Projekce se odehraje 2. května v Univerzitním kině Scala za přítomnosti tvůrců, herců a dalších VIP osobností: Jana Prušinovského, Petra Kolečka, Petra Koblovského, Martina Hofmanna, Zdeňka Godla, Michala Isteníka a také brněnské rodačky Miss ČR 1997 Terezie Dobrovolné, která se rozhodla přijít osobně podpořit nový festival.

Na závěrečném stand-up večeru na téma televize 5. května v Divadle Bolka Polívky, kde budou uděleny i obě festivalové ceny za nejlepší televizní a online seriál ve střední a východní Evropě, přislíbili účast Milan Markovič, Lukáš Pavlásek, Luděk Staněk, Miloš Čermák nebo Lucie Macháčková. Mezi hosty pilotního ročníku budou také sestry Aňa a Ester Geislerovy, Bolek Polívka, Václav Neužil a další známá jména.

Norský seriál Lilyhammer

Norský seriál Lilyhammer

Zakladatelkou festivalu je Kamila Zlatušková, která se do Brna vrací na „místo činu“ – řadu let tam působila jako kreativní producentka České televize. Festival bude rozkročen poměrně do široka, kromě projekcí pořádá i Industry Days, kam láká zahraniční producenty a tvůrce, které chce propojit s těmi českými. Na otázku MediaGuru, jaká je cílová skupina festivalu, odpověděla takto: „Jednak závisláci na TV seriálech z řad mladých, převážně studentů. Dále vyznavači bingewatchingu, pro které připravujeme několik celodenních projekcí celých seriálů. A také TV profesionálové – vysilatelé a producenti seriálů pro TV i web,“ říká.

Pro ty, kteří se do Brna nedostanou, festival chystá projekce na platformě VOD, bez spolupráce s Bontonfilmem by to ale šlo jen stěží, práva k řadě starších programů se shánějí velmi těžko. Rozpočet se pohybuje mezi 7 a 8 miliony korun, mezi partnery je Komerční banka, Sirus, Heineken. „Oslovili jsme spoustu partnerů, většina čeká na to, jak pilotní ročník dopadne,“ uvedla Zlatušková.

Autor textu: Aleš Hudský