Cenu KHB má Witowská, Novinářskou křepelku Novotná a Zelenka

čtvrtek, 24. května 2018, 12:05 Aktuality, Lidé MediaGuru

Cenu Karla Havlíčka Borovského si vysloužila Světlana Witowská, ceny pro mladé novináře Kristýna Novotná a Jakub Zelenka.

Světlana Witowská, foto: ČT

Světlana Witowská, foto: ČT

Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského za rok 2017 získala Světlana Witowská z České televize. Odborná porota, které předsedá Martina Riebauerová, ocenila její umění vést rozhovor s nadhledem, důsledností a elegancí. Novinářské ceny budou slavnostně předány odpoledne v Havlíčkově Brodě.

Ocenění Novinářská křepelka, udělovaná novinářům do 33 let, patří podle porotců Kristýně Novotné ze zpravodajského serveru iRozhlas.cz a Jakubovi Zelenkovi z Aktuálně.cz a Hospodářských novin. Novotná, která vytváří domácí politické zpravodajství, podle Hájkové získala cenu díky svému nasazení, průbojnosti, důslednosti a snaze dělat novinařinu ve veřejném zájmu. U Zelenky porota ocenila investigativní nasazení, zejména v oblasti dezinformací a fake news.

Už pošesté bude udělena Cena Opus Vitae. Získá ji Petr Uhl za celoživotní prosazování spravedlnosti, lidských práv a za osobní statečnost.

Novinářské ceny uděluje správní rada nadace na návrh odborné poroty, v níž vedle Riebauerové zasedli Jan Bumba, Lukáš Jelínek, Miroslav Konvalina, Jiří Pehe, Jaroslav Spurný a Jan Šmíd. Hlavní novinářskou cenu nadace dotuje 50.000 korunami. S Novinářskými křepelkami, které předává město Havlíčkův Brod a kraj Vysočina, je spojena symbolická částka 3333 korun.

Nadace rozhoduje o výročních cenách za mimořádná díla umělecké, vědecké a novinářské tvorby. Novinářskou cenu udělila pojednadvacáté. Od roku 2000 se slavnostní předávání koná v Havlíčkově Brodě.

-čtk-