ČT uvede dvojdílný film Dukla 61 o důlním neštěstí

středa, 2. května 2018, 13:30 Aktuality, TV MediaGuru

Dva nedělní večery na přelomu května a června věnuje Česká televize filmovému snímku Dukla 61.

Dukla 61, foto: Česká televize

Dukla 61, foto: Česká televize

K největší poválečné důlní katastrofě v Československu se vrací dvojdílný film Dukla 61 s Marthou Issovou a Markem Taclíkem v hlavních rolích. Jednička České televize uvede první díl filmu 27. května ve 20.15 hod., druhý pak 3. června ve stejném čase. Televizní film se vrací k událostem z července 1961, kdy při důlním neštěstí v Havířově zemřelo 108 horníků.

Scénář Jakuba Režného a Matěje Podzimka převedl do filmové podoby David Ondříček. „Nechtěl jsem, aby Dukla 61 byla intelektuálním filmem, který zahlcuje diváka informacemi. Chtěl jsem natočit silný, emotivní film, kde se doslova přeneseme do prostředí havířů v roce 1961. Chtěl jsem, aby to byl film co nejopravdovější,“ sdělil Ondříček.

„Při psaní jsem vycházel z technických rekonstrukcí události, vypracovaných báňskými odborníky a vzpomínek pamětníků, kterých se tragédie na Dole Dukla dotkla osobně. Film by nevznikl bez pomoci členů Klubu přátel hornického muzea z Havířova, kteří mi pomohli zorientovat se v ‚havirně‘,“ přiblížil scénárista Jakub Režný k autenticitě a faktické věrohodnosti snímku.

-mav-