Do Rady ČT míří Venclík, do Rady ČRo Arenberger

středa, 23. května 2018, 15:45 Aktuality, TV MediaGuru

Poslanecká sněmovna zvolila nové členy do rad médií veřejné služby, další volba proběhne za týden.

zasedací místnost Rady ČT, foto: ČT

zasedací místnost Rady ČT, foto: ČT

Volné místo v Radě České televize obsadí režisér a scenárista Vlastimil Venclík, v Radě Českého rozhlasu lékař Petr Arenberger. Jedno místo v rozhlasové radě a jedno místo v Radě České tiskové kanceláře zůstalo po dnešním prvním kole sněmovní tajné volby prázdné. Za týden by se mělo konat druhé volební kolo. Výsledky oznámil předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Venclíkovi dali poslanci přednost před bývalým televizním radním Michalem Jankovcem a právníkem a novinářem Tomášem Němečkem. Do druhého kola volby jednoho rozhlasového radního postoupili dabér a herec Zdeněk Mahdal a teoretik médií Jan Jirák.

Člena Rady ČTK budou poslanci ve druhém kole vybírat mezi mluvčí prostějovské radnice Janou Gáborovou nominovanou SPD a bývalým mluvčím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Kristiánem Chalupou, kterého navrhla ODS.

Patnáctičlenná Rada České televize, devítičlenná Rada Českého rozhlasu a sedmičlenná Rada ČTK jsou orgány, jejichž prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly těchto veřejnoprávních médií. Do jejich působnosti náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtů těchto médií.

-čtk-