Median: Zápas s USA viděla pětina z diváků mimo domov

čtvrtek, 24. května 2018, 16:30 TV, Výzkum MediaGuru

Hokejový zápas Česko - USA sledovali i diváci mimo domov, sledovanost tím zvýšili o čtvrtinu, ukazují data adMeter.

Foto: IIHF

Foto: IIHF

Klíčové čtvrtfinálové utkání hokejového mistrovství světa, ve kterém Češi podlehli USA 2:3, sledovalo živě na ČT sport a na živém online vysílání tohoto kanálu v průměru přes 30 % diváků, ve chvíli nejvyššího zájmu sledovanost přesahovala 40 %. Za vysokou sledovaností zápasu stojí mimo jiné i velký podíl diváků sledujících zápas mimo domov, který tvoří více než pětinu celkové sledovanosti utkání. Vyplývá to z dat adMeter 1000 společnosti Median.

Sledovanost mimo domov zvýšila celkovou sledovanost zápasu o jednu čtvrtinu. Značný rozdíl ve sledovanosti mimo domov lze pozorovat při srovnání mužů a žen. U mužů přesáhl podíl sledovanosti zápasu mimo domov 26 %, zatímco u žen dosahoval pouze 13 %. Muži tedy zřejmě mnohem častěji preferovali sledování tohoto hokejového utkání u kamarádů a známých, na chatách, v barech, restauracích, v práci a na dalších veřejných projekcích.

Vývoj sledovanosti v průběhu zápasu ČR – USA, který probíhal ve čtvrtek 17. května mezi 16:15 a 18:30, je patrný z následujícího grafu. Je vidět, že v přestávkách mezi třetinami hokejového zápasu docházelo k znatelnému poklesu sledovanosti doma, ale nikoli mimo domov. To může být způsobeno snazší možností krátkodobého přeladění na jiný kanál během sledování doma.

Vývoj sledovanosti mezi ČR a USA doma a mimo domov, zdroj: Median

Vývoj sledovanosti mezi ČR a USA doma a mimo domov, zdroj: Median

Během jednotlivých třetin zápasu ČR - USA hokej přitahoval nové diváky sledujících zápas zejména z domova. Jejich zájem kulminoval před napínavým koncem třetí třetiny. Naopak sledovanost mimo domov byla vysoká u první třetiny, pak poklesla a narostla opět ve třetí třetině. To může být hypoteticky způsobeno sledováním v práci, a poté přejezdem do sportbarů a jiných zařízení poblíž domova.

Sledovanosti ostatních důležitých zápasů hokejového MS 2018 lze najít na stránkách projektu Showme. Výstupy pochází z analytického systému Kiwi, ve kterém byly zpracovány z elektronicky měřených dat adMeter 1000 společnosti Median.

-mav-