Na 200 slovenských novinářů kritizuje vedení RTVS

čtvrtek, 3. května 2018, 11:50 Aktuality, Slovensko MediaGuru

Slovenští novináři se domnívají, že nové vedení veřejnoprávní RTVS cíleně šikanuje a omezuje dlouholeté novináře.

Studio RTVS, repro vysílání RTVS

Studio RTVS, repro vysílání RTVS

Na dvě stě slovenských novinářů se spojilo k tvrdé kritice vedení veřejnoprávního rozhlasu a televize RTVS za poměry v tomto médiu a za odchody redaktorů. Reagovali tak na ukončení spolupráce RTVS s externisty, kteří kritizovali veřejnoprávní média, a na výpovědi dané několika redaktory na protest. Generální ředitel RTVS Jaroslav Rezník výtky odmítl, nicméně znepokojení nad situací ve slovenském rozhlasu a televizi vyjádřil i prezident Andrej Kiska.

„Nové vedení RTVS cíleně šikanuje, omezuje a zbavuje se dlouholetých novinářů, kteří v posledních letech zásadním způsobem přispěli k obnovení důvěry veřejnosti ve veřejnoprávní média," napsali redaktoři řady slovenských medií v otevřeném dopisu.

Dodali, že veřejnoprávní televizi a rozhlas normalizují lidé, jejichž kariéra se více spojuje s politickým marketingem než s povoláním novináře, a že ve vysílání se začíná projevovat cenzura. Svobodná média jsou podle autorů otevřeného dopisu základním nástrojem veřejné kontroly a umlčení novinářů a jejich nahrazení poslušnými propagandisty je prvním krokem při zavádění diktatur a totalitních režimů.

„S velkým znepokojením sleduji, co se děje v RTVS. Vyjádření redaktorů o cenzuře, propouštění novinářů za to, že projevili svůj názor, to je nepřípustné. RTVS se nesmí stát služkou politiků a je důležité nahlas a veřejně diskutovat o tom, co se v této instituci děje," napsal na sociální síti slovenský prezident Kiska. Dodal, že útoky na novináře a znevažování jejich práce jsou na Slovensku běžné již léta.

Podle Kisky svobodná a nezávislá média jsou důležitou a nezbytnou podmínkou demokracie a únorová vražda novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně je ranou, která se nikdy nezahojí. Slovenský prezident připomněl, že v nejnovějším žebříčku svobody tisku se Slovensko propadlo o deset míst.

Již v dubnu se téměř šest desítek novinářů RTVS otevřeným dopisem ohradilo proti poměrům v redakci zpravodajství a proti směřování této instituce. Ředitel RTVS Jaroslav Rezník se tehdy proti kritice ohradil a nespokojence označil za radikální mladé jádro zpravodajství. Následně zhruba tři desítky redaktorů RTVS napsalo dopis, že pracují svobodně.

Vedení RTVS minulý týden neprodloužilo smlouvy čtyřem externím redaktorům, kteří se v dubnu podepsali pod otevřený dopis kritizující poměry v tomto veřejnoprávním médiu. Na protest proti poměrům RTVS podalo výpověď několik jeho redaktorů. Rezníka, bývalého šéfa slovenské tiskové agentury TASR, do čela RTVS loni hlasováním v parlamentu prosadila koalice.

Generální ředitel slovenského veřejnoprávního rozhlasu a televize RTVS Jaroslav Rezník ve čtvrtek odmítl výtky slovenských novinářů, kteří v otevřeném dopisu kritizovali poměry v RTVS včetně odchodu redaktorů a vedení tohoto média obvinili z normalizace.

„Chci prohlásit, že redakční práce je svobodná. Žádná politická moc nezasahovala do vysílání. Dokud tam budu, tak to nebude ani žádná jiná moc, nikoliv jen politická," řekl Rezník před poslanci parlamentního výboru pro kulturu a média, který do programu dnešního jednání dodatečně zařadil jednání o situaci v RTVS.

Rezník, který loni nastoupil do čela RTVS po zvolení parlamentem, se také ohradil vůči výtkám o normalizaci ve veřejnoprávní instituci. "Jsem citlivý na slovo normalizace. Já jsem zažil normalizaci. Normalizace je, když jako dítě stojíte doma a neznámí lidé vám vyhazují knížky z knihovny," řekl Rezník v narážce na období komunismu v někdejším Československu. Dodal, že již předchozí vedení RTVS přistoupila k propouštění a že v letech 2013 až 2017 odešlo z tohoto média 145 redaktorů.

-čtk-