Objem internetové videoreklamy v televizích se zvyšuje

pátek, 11. května 2018, 11:20 Internet & Mobil, TV MediaGuru

Měsíční objem se měl za rok podstatně navýšit, ukazují data společnosti R2B2.

Foto: R2B2

Foto: R2B2

Objem impresí pro videoreklamu v rámci HbbTV vysílání se oproti loňskému březnu zšestinásobil na 85 milionů impresí měsíčně. Vyplývá to z dat společnosti R2B2, podle které roli hraje jak rozšiřování počtu televizorů v domácnostech, které umožňují příjem HbbTV, tak rozšiřující se počet televizních kanálů, na nichž je videoreklama v HbbTV dostupná. Nabídka se totiž rozrostla i o Slovensko.

HbbTV se od standardní reklamy v televizi odlišuje možností cílení, zvlášť u programatického nákupu.  HbbTV poskytuje možnost zobrazení reklamy regionálně a to až na úroveň PSČ. Největší počet impresí programatickou cestou v prvním čtvrtletí tohoto roku nabídly regiony Praha, Moravskoslezský a Jihomoravský kraj, které dohromady tvořily více než třetinu dostupného reklamního prostoru. Na Slovensku to byly Bratislavský, Žilinský a Prešovský kraj, které tvořily dokonce více než polovinu všech dostupných impresí.

„Tento reklamní prostor se bude i v dalším období navyšovat. S ním se zvýší i dosah s rostoucím počtem diváků vlastnících televizory s technologií HbbTV. Zároveň se očekává i vyšší využívání inzerenty a to třeba i z důvodu, že klasické reklamní bloky v televizích budou díky svému dostupnému množství vyprodány,“ uvedl za R2B2 Aleš Sekanina.

V síti R2B2 se programatický nákup reklamního prostoru v HbbTV realizuje druhým rokem. Do její sítě je připojeno celkově 13 televizních stanic z Česka a ze Slovenska. Podle čísel prezentovaných společností R2B2 na konferenci TVCON, roste meziročně programatická reklama v HbbTV o více než 200 %. Jakého celkového objemu dosahuje, zveřejněno nebylo.

Počet lidí, kteří mají přístup k televizoru s HbbTV, je podle dat TV Prima z konce letošního března 1,9 milionu. Jde o číslo, které vyjadřuje počet lidí, kteří HbbTV můžou sledovat.

-mav-