Seriál Strážce hradu vyhrál hlavní cenu Serial Killer

neděle, 6. května 2018, 09:00 Aktuality, TV MediaGuru

První ročník festivalu Serial Killer rozdal ceny, uspěly Strážce hradu, Lajna či Banka.

Strážce hradu, repro trailer

Strážce hradu, repro trailer

Chorvatský seriál Strážce hradu se stal hlavním vítězem letošního premiérového festivalu seriálů v Brně. Čtyřdenní akci nazvanou Serial Killer navštívilo asi 2500 lidí, řekla ČTK mluvčí festivalu Adela Hrivnáková. V kategorii internetové tvorby uspělo české dílo Lajna a čestné uznání v televizní soutěži dostala estonská Banka.

Ceny se rozdávaly ve dvou kategoriích zaměřených na filmovou a internetovou seriálovou tvorbu ze střední a východní Evropy. Přehlídka nabídla akční thrillery, autorská dramata i břitké satiry včetně novinek z produkce Netflixu, HBO, České televize nebo Stream.cz. Festival uvedl hlavně novinky a premiérové tituly z loňského roku. Vedle toho se chce každoročně zaměřit na jednu zemi. Letošní první ročník mířil na Dánsko, například uvedl klasiku v podobě Království Larse von Triera nebo cenami ověnčené rodinné drama Dědictví.

Diváci viděli i desetidílné drama Banka, estonský pohled na lesk i bídu 90. let 20. století. Festival představil většinu titulů dvěma epizodami, ale nabídl i takzvaný binge-watching, což je sledování řady epizod jedním tahem. Vedle Trierova Království viděli kompletní dánskou minisérii Gang z Blekingegade nebo absurdní americký Soudruh detektiv. Úvodní projekcí byl seriál Most!, který režisér Jan Prušinovský zobrazil jako svérázné město.

Brno podpořilo festival třemi miliony korun. „Ve středoevropském prostoru chybí místo, kde by mezi sebou soutěžily seriály a minisérie a kde by se potkávali tvůrci. Vzhledem k tomu, jak Brno přistupuje k podpoře filmového a kreativního průmyslu, rozhodli jsme se tento počin podpořit," uvedl primátorův náměstek zodpovědný za kulturu Matěj Hollan (Žít Brno).

-čtk-