Slovenská policie odebrala novinářce Holcové mobil

středa, 16. května 2018, 16:16 Aktuality, Tisk MediaGuru

Slovenská policie vyslýchala českou novinářku Pavlu Holcovou, odebrala ji mobilní telefon.

Pavla Holcová ve studiu České televize

Pavla Holcová ve studiu České televize

Českou novinářku Pavlu Holcovou, která spolupracovala se zavražděným slovenským žurnalistou Jánem Kuciakem na nedokončeném článku o italské mafii na Slovensku, vyslýchali slovenští kriminalisté. Zabavili ji mobil i s daty k dalším citlivým případům, které s Kuciakem nesouvisejí, upozornil slovenský list Sme. Novinářka odmítla poskytnout k mobilu kódy, policisté se ale podle Sme tuto ochranu pokusí prolomit. Podle prokuratury Holcová vydala telefon dobrovolně, novinářka prohlásila, že se tak stalo pod nátlakem.

„Vyšetřovatelé tvrdí, že její (novinářčina) elektronická komunikace může pomoci odhalit vraha, ale toto vysvětlení je nejasné," napsal Sme.

Výslech Holcové, ředitelky Českého centra pro investigativní žurnalistiku, se podle webu Sme uskutečnil v úterý. „Byl to osmihodinový vyčerpávající výslech. Pořádně mi nevysvětlili, proč ten telefon potřebují," řekla listu Holcová.

„Výslech se odehrál na Slovensku, kam jsem se dostavila dobrovolně jako svědek s tím, že chci Národní kriminální agentuře (NAKA) pomoct s objasněním vraždy kolegy a kamaráda Jána Kuciaka. U výslechu byli pouze slovenští policisté," sdělila ve středu Holcová ČTK. „Výslech trval osm hodin, kdy se mě na přeskáčku tři slovenští vyšetřovatelé ptali na složky, které dokázali dostat z Jánova počítače. Enormní zájem měli na tom, abych jim řekla, co vím o slovenských podvodech na DPH a podnikání Mariána Kočnera. Když jsem jim odpověděla, že jsem se tím nezabývala a detaily k těmto případům nemám, nevěřili mi," dodala. Na Slovensku ji zastupuje právník Roman Kvasnica, který podle Holcové nyní zkoumá, zda policie a prokuratura v případě zabavení telefonu postupovaly v souladu se zákonem.

Plné vyjádření Pavly Holcové je k dispozici také na webových stránkách Českého centra pro investigativní žurnalistiku

Úřad speciální prokuratury v reakci sdělil, že Holcová vydala telefon dobrovolně.

„Dotčena osoba výslovně prohlásila, že dobrovolně vydává mobilní telefon pro potřeby trestního stíhání. Takový průběh je zřejmý ze zápisu podepsaného všemi přítomnými," uvedla na dotaz ČTK mluvčí slovenské speciální prokuratury Jana Tökölyová. Z jejího vyjádření také vyplývá, že prokurátor dal příkaz k vyhotovení kopie části údajů z mobilního telefonu novinářky a že Holcová s takovým postupem souhlasila.

„Vysvětlili mi, že buď podepíšu dokument o tom, že telefon vydávám dobrovolně, nebo dostanu pořádkovou pokutu 1650 eur (asi 42.000 Kč) za to, že nespolupracuji, a telefon mi bude odebrán," sdělila ČTK Holcová.

„Zdůrazňujeme, že cílem získání části komunikace bylo výhradně získání objektivních důkazů, které mohou pomoci při vyšetřování předmětného trestního činu, a nikoli porušení práv novinářky," uvedla Tökölyová.

„Rozhodnutí policistů odebrat novinářce telefon je překvapivé. Novináři totiž mají povinnost chránit zdroje svých informací. Holcová proto odmítla policistům poskytnout kódy do telefonu a šifrovacích aplikací. Policie se teď pokusí ochranu prolomit," napsal list Sme. Připustil, že policisté měli pokyn speciální prokuratury; ta se zabývá nejzávažnějšími trestnými činy a dohlíží i na vyšetřování Kuciakovy vraždy.

Holcová je členkou sdružení investigativních novinářů, které analyzovalo tzv. Panamské dokumenty (Panama Papers) o daňových únicích a praní špinavých peněz. Spolupracuje také s novinářskou organizací OCCRP například na tématech o pašovaní zbraní přes Slovensko.

Podle Sme není jasné, proč se policie rozhodla pro tak extrémní opatření, jako je odebrání telefonu i s daty, která s Kuciakem nesouvisejí. V úvahu připadalo i mírnější opatření, třeba vyžádat si jen konkrétní komunikaci, o kterou má zájem. Deník zdůraznil, že ochrana informačních zdrojů je pro novinářskou práci klíčová, jak vysvětlil i Evropský soud pro lidská práva v jednom z klíčových rozsudků v roce 1996.

Štrasburský soud dosud neřešil případ, kdy se policisté pokoušeli získat data novinářů v souvislosti s vyšetřováním vraždy. Nicméně podle Sme v obdobném případu v roce 2013 rozhodl, že Lotyšsko porušilo práva investigativní novinářky, když ji policisté zabavili počítačový disk a několik USB klíčů v souvislosti s vyšetřováním úniku informací z finančního úřadu. Zabavení všech nosičů dat nebylo podle soudu nezbytné.

Organizace OCCRP na svém webu uvedla, že slovenská policie by měla neprodleně Holcové mobilní telefon vrátit. „Chování Národní kriminální agentury je nepřátelské a zdá se, že vyšetřování směřuje spíš proti novinářům než k vyšetřování vraždy Jána Kuciaka," napsala.

-čtk-, -mav-