Televize Markíza čelí směnkám, podala trestní oznámení

pondělí, 14. května 2018, 12:25 Aktuality, Slovensko MediaGuru

Proplacení směnek ve výši 70 mil. euro požaduje po slovenské televizní jedničce podnikatel Marian Kočner.

Foto: Markíza

Foto: Markíza

Nejsledovanější slovenská televize Markíza čelí požadavkům na proplacení směnek v hodnotě 70 milionů eur (1,78 miliardy korun), jež po ní požaduje kontroverzní slovenský podnikatel Marian Kočner. Televize, která považuje směnky za podvrh a která ovšem jeden ze sporů ohledně proplacení směnky již nepravomocně prohrála, dnes oznámila, že v případu podala trestní oznámení pro podezření z padělání cenných papírů a z maření spravedlnosti. Markíza podobně jako česká televize Nova patří do skupiny CME.

Zmiňované směnky údajně ještě v roce 2000 podepsal tehdejší statutární zástupce televize a její spolumajitel Pavol Rusko. Jejich proplacení nyní žádá jedna ze společností Kočnera, který se dostal do pozornosti veřejnosti již v roce 1998 v souvislosti s neúspěšným pokusem o převzetí Markízy pomocí pracovníků bezpečnostní služby.

Kočnerova společnost letos v dubnu uspěla u jednoho z bratislavských okresních soudů, který zavázal Ruska a televizi uhradit podnikatelově firmě na základě jedné ze zmiňovaných směnek částku přes osm milionů eur (204 milionů korun). Podle slovenských medií by povinnost proplatit směnku patrně připadla televizi, protože Rusko je nemajetný. Soudkyně ve zmiňovaném případu odmítla návrhy právního zástupce Markízy, aby směnky nechala prozkoumat. Stačilo jí vyjádření Ruska, který před soudem uvedl, že směnky podepsal, byť nebyly zahrnuty do účetnictví Markízy. Podle Ruska se směnky staly součástí dohody o urovnání sporů mezi televizí a jednou z Kočnerových firem.

Markíza tvrdí, že Rusko a Kočner postupují ohledně směnek ve shodě a že podle znaleckého posudku, který si televize nechala vypracovat, se Rusko podepisoval v minulosti jinak než na vystavených směnkách. Televize uvedla, že na Kočnera a Ruska podala trestní oznámení. Podle právního zástupce Markízy Tomáše Kamence směnky patrně nebyly vyhotoveny v roce 2000, ale později.

Kočner je na Slovensko známý z několika kontroverzních obchodních transakcí. Po únorové vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky zase vyšlo najevo, že podnikatel reportérovi v telefonickém rozhovoru řekl, že se o něj a o jeho rodinu bude zajímat a že zveřejní jejich případné přešlapy. Kuciak ve svých článcích psal také o Kočnerovi.

-čtk-