Vizuální identitu Národní galerie vytvořilo Studio Najbrt

čtvrtek, 3. května 2018, 11:55 Aktuality, Marketing MediaGuru

Vítězem soutěže na novou vizuální identitu Národní galerie je Studio Najbrt.

Nová vizuální identita Národní galerie Praha od Studia Najbrt

Nová vizuální identita Národní galerie Praha od Studia Najbrt

Národní galerie Praha si v rámci soutěže, které se zúčastnilo devět vyzvaných grafických studií, zvolila novou vizuální identitu. Jejím autorem je Studio Najbrt.

„Nová grafická identita a její postupná implementace do veškeré vizuální komunikace Národní galerie Praha je dalším krokem v otevírání se široké veřejnosti. Naší dlouhodobou ambicí je posilovat roli Národní galerie nejen u nás, ale i v zahraničí – z tohoto důvodu nové logo pracuje se zkratkou NGP – Národní galerie Praha, která akcentuje její unikátní lokaci a nezaměnitelnost s jinými světovými národními galeriemi,“ vysvětluje Jiří Fajt, generální ředitel NGP.

„Návrh Studia Najbrt vnímáme jako komplexní systém komunikace, který nabízí flexibilitu a zároveň jedinečnou vizuální identitu. Logo NGP otevírá prostor pro práci se všemi typy sdělení – textovým, obrazovým i audiovizuálním a umožňuje prezentaci širokého spektra aktivit a umění od starověku po současnost,“ komentuje vítězný návrh odborná porota, ve které společně se zástupci NGP zasedali grafičtí designéři a pedagogové Alan Záruba, Kristýna Fišerová a Tomáš Brousil, a ředitelka Czechdesign Jana Vinšová.

Vizuální identita z dílny Studia Najbrt je založena na výrazném logotypu, který vychází ze smyslu a poslání Národní galerie – prezentace umění. Logo pracuje s písmeny NGP (Národní Galerie Praha) a volným prostorem uprostřed, rámující umělecká díla, a umožňující tak vhled do světa umění. Písmeno P je odděleno na další řádku, aby byla zvýrazněna Praha v názvu instituce. Font byl zvolen Untitled Sans. Z barev pracuje se základní bílou a černou a jakoukoliv další barvou. 

Nové logo Národní galerie Praha

Nové logo Národní galerie Praha

Aplikace nové vizuální identity od Studia Najbrt na materiály Národní galerie Praha

Aplikace nové vizuální identity od Studia Najbrt na materiály Národní galerie Praha

Možná práce s novou vizuální identitou na merchandisingu

Možná práce s novou vizuální identitou na merchandisingu

Nová vizuální identita pracuje se širokou barevností.

Nová vizuální identita pracuje se širokou barevností.

Nápady na merchandising od Studia Najbrt

Nápady na merchandising od Studia Najbrt

„Naší snahou bylo, aby z každého materiálu bylo cítit, že se jedná o identitu Národní galerie Praha, aby poskytovala široké možnosti, jak s ní pracovat a umožňovala různá řešení pro různé typy výstav,“ popisuje Aleš Najbrt. Spolu s ním se na tvorbě identity podílela Zuzana Lednická, Martin Vácha, Andrea Vacovská a další zaměstnanci jeho studia. 

Nová vizuální identita bude implementována v průběhu následujících dvou let a postupně se propíše do podoby loga, publikací, propagačních materiálů, merchandisingu, online komunikace, webových stránek, navigačního systému i označení budov. 

Prvního kola vyzvané soutěže se zúčastnilo devět grafických studií. Sedm nepostoupivších účastníků obdrželo skicovné ve výši 30 tisíc Kč. Do druhého kola postoupila tři studia – na třetím místě se umístilo studio Heyduk, Musil & Strnad (s odměnou ve výši 50 tisíc Kč), na druhém studio Side2 (odměna 60 tisíc Kč). Studio Najbrt získalo za zakázku odměnu ve výši 1,3 milionu Kč, ta pokrývá i postupnou aplikaci vizuální identity do všech komunikačních kanálů NGP.

Všechny soutěžní návrhy je možné si prohlédnout na volně přístupné výstavě v prostoru Café Jedna ve Veletržním paláci, a to až do 3. června. 

-stk-