Atmedia: Na trhu se zvyšuje počet nulových spotů

čtvrtek, 7. června 2018, 11:30 TV MediaGuru

Jednatelka zastupitelství Atmedia Michaela Vasilová se domnívá, že počet nulových spotů se bude zvyšovat.

Michaela Vasilová, foto: Atmedia

Michaela Vasilová, foto: Atmedia

Fragmentace televizního trhu a vyšší nabídka televizních stanic vede podle jednatelky společnosti Atmedia Michaely Vasilové k tomu, že se zvyšuje počet tzv. nulových spotů. Jde o spoty, které podle oficiálního měření sledovanosti vygenerovaly nulovou sledovanost, tj. že je neviděl žádný televizní divák.

Vasilová to uvedla na letošní konferenci Digimedia. V Česku se měl podle prezentované statistiky od roku 2012 zvýšit počet nulových spotů desetinásobně. „Před šesti lety připadal jeden nulový spot na 1201 spotů, v roce 2017 se už jeden nulový spot vyskytoval na každých 120 spotů. I kvůli tomu klesá televizním stanicím efektivnost příjmu z reklamy. Očekáváme tedy, že počet nulových spotů se bude nadále zvyšovat,“ uvedla Vasilová.

Za nulové spoty ale klienti neplatí, televizní stanice musí jen vynaložit víc prostoru na odvysílání kampaní tak, aby objednaný počet GRPs doručily.

Vyšší počet nulových spotů ale neznamená, že by se čas strávený (ATS) s televizní obrazovkou snižoval. Jen se tříští pozornost diváků mezi vícero televizních kanálů. Čeští diváci dnes tráví před televizorem o sedm minut déle než v roce 2012, kdy proběhla první vlna digitalizace. Znamená to, že čas sledování televize se prodloužil z 3 hodin a 31 minut na 3 hodiny a 38 minut. S přechodem z analogového vysílání na digitální také vznikla celá řada nových televizních stanic, které zapříčinily fragmentaci trhu. Řečí čísel tak počet měřených stanic vzrostl o 82 % – v roce 2012 jich na tuzemském trhu fungovalo 28, zatímco v roce 2017 jich už bylo 51.

V roce 2012 tvořilo 80% podíl na sledovanosti osm stanic, zatímco loni už bylo třeba pro dosažení stejného podílu třináct stanic. Podle společnosti Atmedia povede druhá vlna digitalizace (DVB-T2) k ještě větší fragmentaci televizního trhu a nárůstu nulových spotů.

Atmedia Czech je obchodní zastupitelství tematických TV stanic ve střední a východní Evropě. Obchodně zastupuje mj. mezinárodní skupiny jako Disney, FOX nebo slovenskou JOJ Group.

-mav-