Češi chodí na sociální sítě častěji, roste Instagram

úterý, 19. června 2018, 14:56 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

K nejznámějším sítím stále patří Facebook a YouTube, za poslední rok narostl Instagram.

Prezentace AMI Digital Index, foto: MediaGuru.cz

Prezentace AMI Digital Index, foto: MediaGuru.cz

Denně chodí na sociální sítě 80 % uživatelů českého internetu. Oproti loňskému roku jde o nárůst o jedenáct procentních bodů a počet aktivních uživatelů sociálních sítích se zvyšuje. Vyplývá to z průzkumu AMI Digital Index, který byl realizován na jaře letošního roku ve spolupráci AMI Digital s agenturou Stem/Mark.

Mezi nejsilnější uživatele patří věková skupina 15-29 let. Zvyšuje se i aktivita starší populace, zejména na Facebooku. Ženy jsou většími konzumenty sociálních sítí než muži. Výraznou roli na druhou stranu nehraje místo bydliště.

Průměrně Češi tráví na sítích 149 minut denně, je to o pět minut denně více než v loňském roce. Jde o deklarovanou hodnotu, kterou respondenti do průzkumu uvedli. Nejsilnějšími uživateli z pohledu času jsou nejmladší uživatelé. Do konzumace vedle věku promlouvá i úroveň dosaženého vzdělání – doba strávená na sociálních sítích je vyšší u uživatelů s nižším vzděláním.

Nejznámějšími a nejnavštěvovanějšími sociálními médii zůstává i nadále dvojice YouTube a Facebook, které zná 98 %, resp. 99 % uživatelů internetu. Za poslední rok nejvíc vyrostl Instagram. Jeho znalost se meziročně zvýšila na 92 %.

Většina nejsilnějších a nejčastěji užívaných sítí vykazuje dobré hodnocení. Nejlépe čeští uživatelé hodnotí YouTube, Instagram a Facebook. I v hodnocení si meziročně polepšily hlavně Instagram a Instagram Stories.

Na Facebook několikrát měsíčně přispívá 59 procent českých uživatelů proti 61 procentům loni. Na Instagram přispívá 44 procent uživatelů proti 28 procentům v roce 2017.

Výzkum také ukázal, že lidé sociálním sítím nedůvěřují (deklarovaná nedůvěra, důvěřuje pouze 43 %), ale ve skutečnosti je konzumují. Nejvyšší nedůvěra je u lidí, kteří sociální sítě používají nejvíce. Pro většinu uživatelů jsou důvodem ke sledování sociálních sítích udržování kontaktů s přáteli, zábava a také zdroj informací (83 %).

AMI Digital Index

Sběr dat pro AMI Digital provedla agentura Stem/Mark. Průzkum proběhl formou online dotazníku na vzorku 511 osob ve věku 15-59 let. Výzkum srovnával údaje na začátku dubna 2017 a 2018. Podle NetMonitoru dosahuje velikost internetové populace v Česku 7,77 mil. osob starších deseti let.

-mav-