Český hokej mění logo, bojuje tak proti parazitování

pondělí, 25. června 2018, 00:30 Aktuality, Marketing MediaGuru

Český hokej představil novou vizuální identitu, nové dresy chce právně chránit.

Nové logo Českého hokeje

Nové logo Českého hokeje

U příležitosti svého 110. výročí existence představil Český svaz ledního hokeje (ČSLH) novou tvář. Nově bude vystupovat jako Český hokej, původní název bude používat už jen ve smlouvách a oficiálních dokumentech. Spolu s tím vznikla také nová vizuální identita, včetně loga a písma. 

„Dosavadní situace, kdy jsme nakládali s půjčeným státním symbolem už byla neudržitelná, protože na nás neustále parazitovaly různé subjekty. Uzrál čas identitu po vzoru ostatních hokejových federací zrevidovat a dát do moderního hávu,” řekl Tomáš Král, prezident Českého hokeje. 

Nová vizuální identita pracuje s nápisem Český hokej, motivem lva, národními barvami a „ledovým“ stínováním. Oko lva připomíná tvar ostrova Štvanice, kde se v roce 1947 zrodil první československý titul mistrů světa v roce 1947. „Hříva lva má šest cípů, což je počet hráčů jednoho týmu na ledě. Nechybí motiv puku, který má lev v tlamě – puk je pevně spjat se lvem, stejně jako hokej s Českou republikou,” vysvětlil Tadeáš Drahorád z agentury Go4Gold, jež je pod logem podepsána. Supervizi nad tvorbou držel Alan Záruba. 

„Nevzniklo jen jedno logo, ale kompletní systém log různých projektů, aby všechny entity byly i vizuálně zahrnuty pod jednu ,střechu’,” doplnil Drahorád. Součástí loga je unikátní písmo „hokejista“ z dílny typografa Tomáše Brousila. 

Nová korporátní identita se promítne také do vzhledu reprezentačních dresů.

Nový hokejový dres, zdroj: Český hokej

Nový hokejový dres, zdroj: Český hokej

Ukázka dresu brankáře, zdroj: Český hokej

Ukázka dresu brankáře, zdroj: Český hokej

„Museli jsme přistoupit ke komplexní změně. Z top šesti týmů posledního mistrovství světa jsme byli jediní, kdo neměl unikátní hokejovou značku s národními prvky, kterou bychom si mohli právně chránit.  Nyní už máme. Současný trend je takový a museli jsme se mu vyrovnat,” přiblížil Martin Urban, generální sekretář Českého hokeje. 

V minulosti se na národních dresech objevovala státní vlajka, název státu (ČSR, ČSSR, ČSFR) anebo lev. Velký státní znak je ústředním motivem národního dresu posledních 25 let.

Seniorské národní týmy budou mít na dresu navíc lva se zlatou korunkou stejně jako jí má lev ve státním znaku. „Pro každého hráče by měla být vrcholem seniorská reprezentace. Cílem Českého hokeje je, aby se členové juniorských reprezentací neuspokojili a dál na sobě pracovali. Aby chtěli jednou obléct také dres se zlatou korunkou. Juniorské dresy s bílou korunkou by měli vnímat jako mezikrok v cestě do A-týmu,” dodává Urban.

Státní symboly budou mít na výstroji i nadále své místo – v límci národního dresu bude vyobrazena státní vlajka, státní znak a česká vlajka se objeví na helmách.

V nových reprezentačních dresech se hráči seniorského národního týmu poprvé představí v listopadovém zápase proti Švédsku.

-stk-