ČRA: DVB-T2 sleduje 22 procent domácností

úterý, 5. června 2018, 11:00 TV MediaGuru

Vyšší standard digitálního vysílání využívá třetina diváků, kteří v Česku sledují TV prostřednictvím terestriky.

Zdroj: Photospin

Zdroj: Photospin

Vysílání ve vyšším digitálním standardu DVB-T2 sleduje v současnosti 22 procent domácností v České republice. Vyplývá to z informací společnosti České Radiokomunikace (ČRA), operátora digitálního vysílání. Je to tak třetina stávajících diváků, kteří sledují televizi terestricky (DTT). Digitální terestrické vysílání totiž využívá 60 % populace ČR.

Na trhu má být v prodeji 1700 televizních přístrojů a set-top boxů, které jsou ověřeny pro příjem DVB-T2. Divákům tak mají zajistit příjem digitálního vysílání i po skončení současného digitálního vysílání (DVB-T). Televizní přístroje, které DVB-T2 neumožňují přijímat, už téměř v prodeji nejsou, jejich zastoupení v obchodech je marginální, řekli na setkání s novináři zástupci Českých Radiokomunikací.

Přechod na standard DVB-T2 je nutný z důvodu rozhodnutí Evropské komise. Operátoři televizního vysílání musí uvolnit pásmo 700 MHz pro mobilní operátory. Na českém trhu v současnosti probíhá výstavba přechodových sítí, které rychle postupují. Přechodová síť 11 (ČT a ČRo) pokrývá 99,6 % území ČR, přechodová síť 12 (komerční TV) pokrývá 97,9 % území. Dokončena by měla být v závěru roku 2018 poté, co se uvolní vysílače, které v současnosti využívají na jihu Čech německé TV stanice. Přechodová síť 13 (Digital Broadcasting) je k dispozici pro 74 procent domácností ČR.

Vypínání DVB-T vysílání začne v případě přechodové sítě České televize a Českého rozhlasu v listopadu 2019, přechod na finální DVB-T2 by měl v případě této sítě skončit v květnu 2020. Termíny vypnutí stanovuje Technický plán přechodu.

Zatím není legislativně dořešeno regionální vysílání České televize v DVB-T2. Zákon by měl umožnit vznik dalšího multiplexu, kde by ČT mohla vysílat regionálně (nikoli celoplošně v regionálních mutacích a v nižším rozlišení).

Vypínání přechodové sítě 12 (komerční televize) bude zahájeno v lednu 2020 a ukončeno v červnu 2020. „Věříme, že stát v době vypínání DVB-T zajistí informační kampaň, aby diváky dostatečně informoval. Až dokončíme přechod na DVB-T2, bude možné uvolnit pásmo 700 MHz, to může být nejdříve po červnu 2020,“ uvedl Marcel Procházka, ředitel pro regulace Českých Radiokomunikací. ČRA zatím náklady na přechod DVB-T2 investují z vlastních zdrojů.

České Radiokomunikace také začnou po podzimu testovat certifikaci HbbTV 2.0. Chtějí tím podpořit to, aby se vyšší verze hybridního vysílání dostaly k lidem co nejdříve.

Kompletní přehled stávající situace přechodu na DVB-T2, včetně mapových náhledů, si můžete prohlédnout v prezentaci níže.

-mav-