ČT: Druhá vlna televizní digitalizace může být ohrožena

středa, 13. června 2018, 13:35 Aktuality, TV MediaGuru

Vládní návrh zákona, který pro ČT a ČRo upravuje výpočet DPH, může podle ČT přinést problémy při financování přechodu na DVB-T2.

Foto: Česká televize

Foto: Česká televize

Česká televize varuje, že středečním rozhodnutím vlády, která schválením tzv. daňového balíčku rozhodla o změnách způsobu výpočtů DPH pro Českou televizi a Český rozhlas, může být ohrožen přechod na druhou vlnu televizní digitalizace, tzv. DVB-T2. Návrh ale musí ještě schválit Poslanecká sněmovna a Senát.

Schválená změna znamená roční výpadek příjmů pro Český rozhlas o 120 milionů korun a Českou televizi o 350-400 milionů korun. Tyto peníze měly být u České televize určeny k financování procesu druhé vlny digitalizace televizního vysílání. K té dochází v důsledku rozhodnutí vlády, resp. Evropské komise. 

Vládou schválený návrh ruší loni zavedené opatření, podle kterého veřejnoprávní Česká televize a Český rozhlas mohou uplatňovat nárok na odpočet DPH za pořízené zboží nebo služby ve stejném rozsahu, jako ho mohou uplatňovat komerční rozhlasové a televizní stanice. Ministerstvo financí ve středu uvedlo, že na rozpor nyní platné úpravy s právem Evropské unie upozorňovalo už při jejím schvalování v roce 2017 a už tehdy avizovalo, že v další novele zákona tento nesoulad odstraní.

„Navzdory našemu varování a relevantním argumentům renomovaných daňových poradců ministerstvo financí protlačilo změnu zákona. Tím byl porušen princip, že až do roku 2021 bude Česká televize výnosy z DPH investovat do digitalizace. Pokud změny schválí parlament a vláda nepřijde s žádným kompenzačním řešením, přinese to citelný zásah do procesu digitalizace, lidé mohou přijít ze dne na den o bezplatné televizní vysílání a ve snaze najít potřebné finance budeme diskutovat i omezení šíře služeb, které Česká televize nabízí. Takové peníze se jednoduše nedají najít v úsporách. Jen pro představu, čtyři sta milionů korun odpovídá prostředkům vynaloženým na výrobu nových pořadů pro ČT:D a ČT art za dva roky,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Český rozhlas na problém podle mluvčího Jiřího Hošny dlouhodobě upozorňoval. „ČRo nechce v žádném případě omezovat služby pro posluchače, půjde proto cestou úspor napříč rozpočtem - jednou z nich je i aktuální plánovaná optimalizace pracovních míst. Usnesení vlády zatím bereme jako první krok. Věříme, že v poslanecké sněmovně bude prostor k další diskusi o novele zákona a k případným úpravám. Naší snahou nyní bude zaměřit se na zvýšení rozhlasového poplatku, který od roku 2005 činí pouhých 45 Kč," řekl ČTK. ČRo pro letošek oznámil propuštění 100 až 120 zaměstnanců.

Možnost odpočtu DPH pro veřejnoprávní média není podle ČT a ČRo v rozporu s evropským právem. „Úpravy zákona, které Česká televize před přijetím daňového balíčku diskutovala s Ministerstvem financí, a které by nevedly k zastavení financování druhé vlny digitalizace, byly plně v souladu s evropskými směrnicemi," uvedla ČT.

-mav-, -čtk-