Facebook a Instagram přidají videoobsah

neděle, 10. června 2018, 08:45 Internet & Mobil MediaGuru

Sociální sítě plánují uvést další videoformáty. Facebook spoléhá na zpravodajství, Instagram se inspiruje u Snapchatu.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Facebook už dávno není pasivní platformou, která by spoléhala na to, jaký obsah pro něj uživatelé vytvoří. Provozovatel největší sociální sítě světa naopak stále výrazněji vystupuje v roli editora i producenta obsahu. Příklad je potvrzení dohody s předními americkými zpravodajskými médii na tvorbě exkluzivních videí pro platformu Facebook Watch. Server Recode o ni spekuloval již několik měsíců nazpět, avšak firma oznámila spolupráci s ABC News, CNN, Fox News či ATTN až nyní. Debutovat má jejich produkce později v průběhu léta, firma chce navíc v nejbližších týdnech oznámit i jiné než zpravodajské formáty pro Facebook Watch. Server Social Media Today ovšem připomíná, že jednání trvala měsíce s tím, že vydavatelé dostanou za exkluzivní videoobsah až tři miliony dolarů za rok.

„Jednotlivými pořady budou provázet renomovaní žurnalisté, stejně jako zcela nové tváře. Jednotlivé formáty získají na rozmanitosti, tvořit je budou jak denní souhrny, tak delší reportáže i živé videopřenosy v případě mimořádných událostí,“ uvedl Facebook. Důraz na zpravodajství navíc přichází krátce poté, kdy firma zrušila sekci Trendujících zpráv, která měla uživatelům nabídnout rychlý přehled toho, co momentálně hýbe světem, respektive internetovým zpravodajstvím. Příliš velkou pozornost si ovšem nezískala, navíc potenciálně nahrávala i možnému šíření falešných zpráv, jejichž vydavatelé spoléhají v první řadě právě na „virální“ šíření sociálními médii, často za pomoci vzájemně provázaných účtů, stránek a skupin. Obsahově bohatší sekce Facebook Watch by tak mohla dávku aktuálního zpravodajství z funkčního hlediska nahradit.

Společnost Facebook ovšem hodlá vlastní iniciativou přinést nový videoobsah také do aplikace Instagram, kterou rovněž provozuje. Podle informací serveru TechCrunch plánuje zavést novou videosekci určenou delším videím, která by měla konkurovat YouTube a sekci Discover v komunikační aplikaci Snapchat. Její záběr má spadat od videoklipů po exkluzivní show. Vše si budou moci diváci užít v rozlišení 4K. Šéfové Instagramu už dokonce jednají s influencery a vydavateli o optimálním nastavení spolupráce. Možnost nahrávat videa s delší stopáží ovšem získají i ostatní uživatelé, v souvislosti s konkurencí YouTube je ale zásadní otázka, co z toho mohou mít. Zatímco v případě videportálu Googlu je tvůrcům odměnou podíl z inzertních příjmů, obchodní model v případě novinky na Instagramu, ale i Facebook Watch, dosud jasné kontury nemá. V případě Instagramu se alespoň počítá s možností připojit k videu odkaz na vlastní stránky, vidina nového zdroje návštěvnosti by tak mohla být lákavé i pro ty uživatele a vydavatele, s nimiž by firma nepodepsala exkluzivní smlouvu. Z dosavadních snah firmy přilákat zajímavé tvůrce videí především pomocí speciálních kontraktů je ale patrné, že sám Facebook si je relativní neatraktivity svých platforem pro „youtubery“ vědom. Práce na videosekcích tak pro něj „naverbováním“ známých jmen a firem rozhodně nekončí.

-rv-