Google podpořil v Česku devět projektů částkou 1,1 mil. eur

pondělí, 11. června 2018, 17:15 Internet & Mobil, Aktuality MediaGuru

Fond podporující digitální žurnalistiku podpořil zatím v Česku devět projektů částkou 1,1 mil. euro.

Foto: Google

Foto: Google

Devět českých projektů získalo dohromady z Fondu Iniciativy pro digitální žurnalistiku (Digital News Innovation Fund) od společnosti Google 1,1 mil. euro.  Mezi ně patří například využití umělé inteligence ke zjednodušení a obohacení novinářské práce, efektivnější vizualizace dat či založení nového personalizovaného zpravodajského kanálu. Fond DNI vydal v pondělí 11. června svou druhou výroční zprávu.

Fond DNI podporuje digitální žurnalistické projekty třetím rokem. Na rozjezd a podporu inovativních projektů v prostředí evropské žurnalistiky vyčlenil 150 milionů eur. Mezi vybrané projekty už rozdělil 94 milionů eur a počítá s ještě jednou grantovou výzvou. Fond je součástí programu Googlu na podporu rozvoje médií v digitálním věku - Google News Initiative.

Z českých žádostí získal např. podporu projekt, na kterém spolupracuje Economia s dalšími partnery, jehož cílem je použít softwarové řešení pro tvorbu krátkých článků v rozsahu 100 - 200 slov založených na strukturovaných datech, například sportovních výsledcích. V rámci pilotního testování se zaměřují na zpravodajství z anglické Premier League.

Dále je podporován střední projekt Regie Radio Music Youradio News, jehož cílem je vytvořit audio službu, která bude uživatelům zprostředkovávat personalizované specializované zpravodajství z ekonomiky, obchodu, politiky, vědy a kultury. Nebo třeba prototyp Geneea Analytics, který chce za využití umělé inteligence vytvořit systém automaticky analyzující vznikající texty. Na základě obsahu článku systém připraví výběr vhodných doprovodných obrázků, seznam souvisejících článků atd. v návaznosti na interní pravidla vydavatele. 

Seznam všech podpořených projektů je k dispozici zde.

-mav-