Matěj Novák: Musíme vysvětlovat benefity programatiku

pátek, 29. června 2018, 13:30 Internet & Mobil MediaGuru

Hostem podcastu Programatická minutka byl ředitel společnosti CPEx, Matěj Novák.

Matěj Novák, foto: R2B2

Matěj Novák, foto: R2B2

Matěj Novák ze společnosti CPEx v rozhovoru pro podcast o automatizované reklamě Programatická minutka vysvětlil, co jsou podle něj překážky k rychlejšímu růstu programatiky a jakým způsobem by se daly odbourat.

Programatika dnes tvoří zhruba polovinu tržeb z prodeje reklamního online prostoru. Některé společnosti ji dnes využívají v každé kampani, některé s ní ještě nezačaly. Podle slov Matěje Nováka, který už v roce 2012 rozjížděl RTB reklamu ve společnosti Centrum, dochází k tomu, že někteří větší zadavatelé stále neví, co mají od programatiky očekávat. „Agentury už dnes znají benefity programatického nákupu, umí s ní pracovat a dodat hodnotu pro inzerenty. To však není případ samotných inzerentů,“ vysvětluje.

Bez edukace a nastavení vztahů to nepůjde

Novák je přesvědčen, že je důležité inzerenty v této oblasti edukovat. Doslova říká: „Musíme inzerentům vysvětlovat benefity programatického nákupu.“ V tom ale nevidí jedinou překážku. „Dříve inzerenti počítali s tím, že si agentury berou svou marži od médií pomocí zpětných bonusů a podobně. Jenže to u programatiky neplatí. Inzerenti si musí uvědomit, že by měli agenturám platit za jejich přínos. Agentury si na druhou stranu musí umět říct o peníze za správu kampaně a práci, kterou pro klienta odvedou.“

Cesta k prémiovému prodeji přes formáty a inventory

Mezi směry v posunu programatiky k prémiovému prodeji patří podle Matěje Nováka rozšiřování nabídky formátů, k čemuž se vyjadřuje slovy: „To, co se dá nakupovat napřímo, by se mělo dát nakupovat i automatizovaně.“ Druhým směrem je podle Nováka dostupnost celkového inventory. „Důležité je, aby do RTB ekosystému nešly jen některé imprese, ale veškeré imprese, které se dají nakupovat.“ Tím se technologicky dostane RTB reklama na úroveň přímého nákupu.

Televize jako další milník pro RTB

„Dalším milníkem je televize,“ myslí si Novák. Vstup technologie RTB reklamy do televize vnímá jako velký přínos, zejména pak pro samotné televizní společnosti. „Jsem velký příznivce reklamy prodávané v reálném čase, kde cílení je na jiné bázi, než je kobercový nálet, který se používá právě v televizích. Proto vstup RTB vnímám velmi pozitivně.“

Na celý rozhovor se můžete podívat níže.