TV Prima si ve středu připomíná 25 let vysílání

středa, 20. června 2018, 12:15 TV MediaGuru

První vysílání tehdejší televize Premiéra se uskutečnilo 20. června 1993.

Zdroj: FTV Prima

Zdroj: FTV Prima

Přesně před 25 lety začala vysílat první česká komerční televize, Premiéra TV, z původně přebudovaného rozhlasového studia v tehdejším Paláci kultury (nyní Kongresové centrum Praha). Už první den vysílala stanice od 8:00 do půlnoci a diváci mohli zhlédnout filmy jako Amadeus, Tři mušketýři, balet Řek Zorba či záznam klasické hudby. Podle tehdejšího měření AISA již v srpnu 1993 dosahovala stanice podíl 29 % diváků a při lednovém průzkumu v roce 1994 dokonce 36 % diváků v regionu Praha a střední Čechy. U zrodu první české komerční stanice stála režisérka Marie Poledňáková, režisér Jiří Menzel a Jitka Markvartová.

V roce 1993 se začala kolem Premiéry angažovat Investiční a Poštovní banka, získala nejen provozní firmy, ale také majitele licence. IPB se poté neúspěšně pokoušela prodat podíl v televizi zahraničním společnostem. V roce 1999 do firem kolem Primy vstoupil GES Holding podnikatele Ivana Zacha, jenž drží podíl v televizi dodnes. V letech 2005 až 2017 to bylo napůl se švédskou skupinou Modern Times Group (MTG), jejíž podíl loni Zach spolu s podnikatelem Vladimírem Komárem odkoupil.

Po složitých prvních letech, během nichž televize generovala ročně až stamilionové ztráty a dlouho byla ve srovnání s mladší Novou tak trochu "Popelkou", přišel na přelomu století zlom. Stanice, která se v lednu 1997 přejmenovala na Primu, postupně rozšiřovala záběr. Zejména díky digitalizaci má dnes šest kanálů, navíc provozuje ve spolupráci s koncernem Viacom stanici Comedy Central a na Slovensku má pro diváky kabelových televizí kanál Prima Plus. Společnost je aktivní také na internetu. Tržby televize představují 3,5 mld. Kč (údaj za 2017), Prima patří k silné trojce českého televizního trhu společně s Českou televizí a TV Nova.

Od začátku svého startu vysílala Premiéra TV program zaměřený na celou rodinu, kde nechyběly americké filmy jako Podraz s Robertem Redfordem, Čelisti, nebo seriál Sága rodu Forsythů. Vysílala také hudební přenosy Hvězdy popu a rocku, které představovaly tehdejší špičky světové hudební scény (Peter Gabriel, Pink Floyd, Eurythmics). Ve večerním čase se mohly především divačky těšit na poprvé v Česku uvedenou argentinsko-italskou telenovelu Manuela, rychlodabovanou jedním hercem.

Mezi vůbec první pořady vlastní tvorby patřil pořad Deník, tj. dnešní Zprávy FTV Prima, a Svět 95, který se vysílá dodnes jako Prima Zoom svět. Následovaly pořady Premiéra Magazín, Premiéra Klub, které mapovaly regionální problematiku. S natáčením vlastních pořadů přicházely také první tváře Premiéry TV, jako například Markéta Fialová, Martina Kociánová, Patricie Strouhalová, Martin Veselovský, Mirka Všetečková, Pavel Anděl, Bořek Slezáček, Daniel Takáč či Martin Ondráček.

Po získání celoplošné licence v roce 1994 byl zásadním milníkem v historii televize Premiéra rok 1997, kdy se zintenzivnila vlastní tvorba. V té době vznikly pořady jako Prima jízda, Nikdo není dokonalý či Carusošou. V roce 2004 oslovila Prima diváky svou první rodinnou ságou Rodinná pouta, na kterou v roce 2007 navázal seriál Velmi křehké vztahy. Roky 2005 i 2006 byly ve znamení celé řady reality show, vznikly např. pořady VyVolení, Chůva v akci či Trosečník. V roce 2008 televize vešla ve známost vůbec první českou telenovelou Ošklivka Katka. Rok 2009 se nesl v duchu lifestylových pořadů (mj. Nahá jsi krásná, Ano, šéfe!). V roce 2010 Prima přišla s pořadem Prostřeno! a s novým seriálem Cesty domů. Ve spolupráci s TV JOJ natočila talentovou show Česko Slovensko má talent. V roce 2014 uvedla seriál Vinaři z prostředí jihomoravských vinohradů.

V posledních letech se Prima soustředí na seriálovou tvorbu: Přístav (2015), Ohnivý kuře (2016) či Modrý kód (jaro 2017). Poprvé se také na obrazovky dostává show Pevnost Boyard (podzim 2016) s českými soutěžícími. Rozvíjí se také původní detektivní seriály V.I.P. vraždy (2016), Polda (2016) a Temný Kraj (jaro 2017).

„Televize Prima jako komerční televize vždy divákům přinášela nové pořady a inovace, proto doufám, že i letošní podzim bude v naší historii dalším milníkem. Plánujeme uvést doposud nejatraktivnější program – představíme dva zbrusu nové rodinné seriály, pokračujeme s vlajkovou lodí Modrým kódem a představíme první velký interaktivní pořad s hvězdným obsazením,“ říká k nejbližším plánům Marek Singer, generální ředitel FTV Prima.

Marek Singer, generální ředitel FTV Prima, foto: FTV Prima

Marek Singer, generální ředitel FTV Prima, foto: FTV Prima

25 faktů o televizi Prima

Věděli jste, že….?

  1. První česká komerční stanice byla televize Prima, která začala vysílat 20. června 1993.
  2. U zrodu první „nestátní“ televize byly takové osobnosti, jako např. Marie Poledňáková, Jitka Markvartová a Jiří Menzel.
  3. Na založení televize Prima se také podíleli např. Miroslav Ondříček, Vít Olmer, Zdeněk Svěrák či Karel Hvížďala.
  4. Prima začínala vysílat z Kongresového centra v Praze a měla tehdy jen 30 zaměstnanců.
  5. Prima sídlí už 20 let na Palmovce v Praze, dnes má více než 240 zaměstnanců a řadu externích spolupracovníků.
  6. Nejstarším primáckým nezpravodajským pořadem je Prima Zoom Svět, vysílá se 23 let.
  7. V roce 2005 přišla Prima jako první česká televize s reality show jménem VyVolení.
  8. Prima jako první česká televize natočila telenovelu – Ošklivka Katka.
  9. Prima poprvé natočila kultovní adrenalinovou soutěž Pevnost Boyard s českými soutěžícími.
  10.  V roce 2015 Prima jako první česká televize uvedla první komerční kampaň na HbbTV pro klienta Vodafone.
  11.  Divácky nejúspěšnějším pořadem Primy byla prezidentská debata vysílaná v lednu 2018.
  12.  Nejdelším primáckým seriálem byly Cesty domů – měly 360 epizod.
  13.  Nejdéle vysílaným primáckým seriálem byla Rodinná pouta, která byla první rodinnou ságou.
  14.  Nejdéle vysílaným českým hobby pořadem je Receptář Prima nápadů. Běží od roku 2001.
  15.  Nejsledovanějším filmem byla premiéra Líbáš jako Bůh.
  16.  Prvním pořadem, kterým Prima zahájila vysílání, byl Formanův film Amadeus.
  17.  Prima má nejvíce zpravodajských relací mezi komerčními televizemi. Vysílá jich 7 denně. (Polední zprávy, Miniduel, Odpolední zprávy, Zprávy FTV Prima, Krimi zprávy, Divošky, TOP Star).
  18.  V roce 2014 Prima jako první televize na světě vyjela za diváky do regionů s mobilním zpravodajským studiem.
  19.  Primácký moderátor Roman Šebrle je jediný olympijský vítěz na světě, který moderuje hlavní zpravodajskou relaci.
  20.  Terezie Kašparovská je nejdéle působící moderátorkou na Primě. Diváci ji mohou vídat již 18 let.
  21.  Při srovnání českých komerčních televizí vítězí primácký pořad Partie v počtu osobních návštěv českých prezidentů mezi komerčními televizemi.
  22.  Díky Primě mohli čeští diváci poprvé sledovat telenovelu – Manuela (1993) – a zažít první rychlodabing, kdy jeden hlas mluvil muže i ženu.
  23.  Za 25 let Prima natočila téměř 200 pořadů. To je průměrně 8 pořadů ročně.
  24.  Primácký pořad Prostřeno! je nejdéle vysílaná reality show o vaření, vysílá se od roku 2010. Celkem se zde navařilo téměř 1 700 pokrmů.
  25.  Akce pořádané televizí Prima ročně navštíví 200 000 lidí.

Zdroj: FTV Prima

O skupině Prima

Skupina Prima provozuje v České republice vysílání šesti volně šířených televizních stanic a také kanál s posunutým programem Prima +1 pro zákazníky Skylinku. Hlavní stanicí je plnoformátová TV Prima pro celou rodinu, na mladší muže se orientuje stanice Prima Cool, Prima Love se zaměřuje na ženské publikum. V portfoliu skupiny je také dokumentární kanál Prima Zoom a filmová stanice Prima Max. Nejmladšístanicí je Prima Krimi, jež se orientuje na kriminální a detektivní tvorbu. Skupina Prima disponuje také portfoliem webů a časopisů. Od roku 2016 se podílí na organizaci více než deseti eventů, které navštíví více než 200 tisíc osob. 

-mav-, -čtk-