APA: Český audiovizuální trh v loňském roce klesal

úterý, 3. července 2018, 14:30 Aktuality, Reklama MediaGuru

Český filmový průmysl v oblasti reklamy a zahraniční zakázky ztrácí konkurenceschopnost, domácí produkce dosáhla historického vrcholu.

Český audiovizuální trh v roce 2017 již druhý rok po sobě zaznamenal mírný propad. Dokazují to data Asociace producentů v audiovizi (APA), která již od roku 2002 sbírá a vyhodnocuje údaje o obratu svých členů – nezávislých producentů v oblasti zahraniční zakázky, reklamy, české filmové a televizní tvorby, dokumentu a animace.

Celkový obrat českých produkčních společností sdružených v APA ve srovnání s rokem 2015, kdy dosáhl svého vrcholu, poklesl o sedm procent. Trend trhu určují zejména produkce zabývající se zahraniční zakázkou (ty ve srovnání s rokem 2015 poklesly o 0,546 mld Kč, s rokem 2016 pak o 0,4 mld Kč) a reklamní produkce. Zde sice naznačují data mírný nárůst, ten však pouze odráží rozšíření členské základny APA.  

Obraty nezávislých produkcí v oblasti české filmové a televizní tvorby překonaly v roce 2017 úroveň 1 mld. Kč a vyšplhaly se tak na historicky nejvyšší hodnotu. Výrazné navýšení rozpočtu Státního fondu kinematografie – po mimořádné dotaci vlády v roce 2016 a účinností novely zákona o audiovizi v roce 2017, kdy fond disponoval rozpočtem ve výši 370 mil Kč, se začíná do možností a produktivity českých filmových produkcí významně promítat.

Stagnace reklamních produkcí na úrovni obratů kolem 2 mld. Kč je kromě globálních trendů (například přechod na nová média, vznik nových digitálních produkcí, nutnost snižování rozpočtů) v České republice výrazně posílena také loňským ukončením intervencí České národní banky, které zahraničním klientům zakázky v ČR zdražilo. Nejtíživějším problémem jsou podle zprávy termíny k získání povolení pro zábor lokací, jež prodloužila novela silničního zákona.

Celkové obraty nezávislých producentů nejvíce v loňském roce ovlivnil pokles v oblasti zahraniční televizní a filmové zakázky.

Nejvyšší zahraniční investici ve výši cca 1,1 mld. Kč přineslo v roce 2016 natáčení historického seriálu Knightfall, na kterém se podíleli členové APA Stillking Films a Barrandov Studios, resp. Britannia s 1 mld. Kč prostřednictvím společnosti Film United. Jedním z důvodů přesunu natáčení další sezóny seriálu Britannia do Velké Británie je však právě také nižší sazba filmové pobídky v ČR.

Nejúspěšnější loňskou premiérou domácí produkce bylo dílo Jana Svěráka Po strništi bos, v kinech jej shlédlo přes půl milionu diváků, dále zaujala rodinná komedie Špunti na vodě (400 tis diváků). Mezi 50 nejnavštěvovanějšími filmy je za rok 2017 celkem 10 snímků z domácí produkce.

Podrobnou zprávu APA je možné si stáhnout níže.

-mav-