Deloitte: Filmový průmysl v Česku tvoří 1,1 % HDP

pondělí, 30. července 2018, 10:25 Aktuality, Výzkum MediaGuru

Přímé a nepřímé tržby filmové produkce mají v Česku představovat více než 104 miliardy korun.

Filmová produkce v České republice produkuje přímo a nepřímo tržby v hodnotě přesahující 104 miliardy korun, tedy 1,1 % HDP. Vyplývá to z nejnovější analýzy Deloitte Filmy a hry – Zábava v Česku z pohledu ekonomiky. V ČR se točí zejména zahraniční filmy (55 % veškeré produkce), reklamy (31 %) a až třetí jsou filmy české (14 %).

„Přímé tržby filmového průmyslu v České republice dosahují 54 miliard korun. To ale není vše. Filmaři potřebují řadu služeb a věcí, hlavně techniku, jídlo, musí se přepravovat z místa na místo. V ostatních odvětvích tak pomohou vytvořit produkci za dalších 50 miliard korun,“ uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Filmová a televizní produkce zaměstnává podle analýzy Deloitte přímo přes 12 tisíc lidí. V odvětvích na něj navázaných vytváří dalších 20 tisíc míst. Do veřejných rozpočtů pak odvádí celkem 19 miliard korun.

Za poslední tři desetiletí se zvyky diváků podstatně změnily. Před rokem 1989 chodilo do kina až 100 milionů diváků ročně. Na konci devadesátých let jejich počet klesl na 8 milionů. Dnes je to zhruba dvojnásobek. Změnila se i průměrná cena lístku. Zatímco v roce 1989 to bylo 7 korun, dnes je to 113 korun (bez DPH).

-mav-