Prvním ombudsmanem ČT se stane Čestmír Franěk

středa, 25. července 2018, 15:10 Aktuality, TV, Lidé MediaGuru

V České televizi začne od 1. srpna působit ombudsman, je jím Čestmír Franěk.

Čestmír Franěk, foto: Česká televize

Čestmír Franěk, foto: Česká televize

Prvním ombudsmanem České televize se stane dosavadní zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT pro analytické a diskusní pořady Čestmír Franěk. Své role se zhostí od 1. srpna 2018. Obracet se na něj budou moci diváci i instituce se svými stížnostmi. 

„Po ustavení Divácké rady, v níž zasedá šedesát osobností zastupujících významné české instituce, sdružení a spolky, se ombudsman stane dalším nezávislým orgánem pro posílení komunikace České televize s veřejností,“ uvedl Petr Dvořák, který návrh na zřízení postu ombudsmana poprvé představil ve svém kandidátském projektu na post generálního ředitele České televize v roce 2017.

Ombudsman ČT má být garantem vyřizování diváckých podnětů a instancí pro posuzování stížností, o jejichž předešlém vypořádání budou mít stěžovatelé pochybnosti.

 „V České televizi se ombudsman stane důležitým nástrojem pro vedení konstruktivního dialogu s veřejností a poslední, nezávislou instancí nespokojených stěžovatelů. Ombudsman by měl prospět nejen jim, ale i samotné České televizi. To pro mě bylo také hlavní motivací se o tuto pozici ucházet,“ uvedl Čestmír Franěk.

Čestmír Franěk působí v médiích více než pětatřicet let. Jako novinář přispíval do novin a časopisů Mladý svět, Večerník Praha či Týden. V roce 2000 nastoupil do České televize na pozici dramaturga. Jeho specializací byla zejména publicistika a diskuzní pořady i volební speciály. Dosud zastával funkci zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT pro analytické a diskusní pořady.

-mav-