Růst uživatelů Facebooku se v Evropě zastavil

středa, 25. července 2018, 23:30 Internet & Mobil MediaGuru

V Evropě ani v USA se počet uživatelů Facebooku ve srovnání s prvním kvartálem nezvýšil. Reklamní výnosy ale rostou.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Přestože v souhrnných číslech se počet denních aktivních uživatelů sociální sítě Facebook ve druhém čtvrtletí 2018 zvýšil ve srovnání s prvním čtvrtletím i s obdobím druhého čtvrtletí 2017, podrobnější výsledky za jednotlivé světové regiony ukazují odlišné trendy.

Počet denních aktivních uživatelů Facebooku už několik kvartálů stagnuje v USA a ve srovnání s prvním čtvrtletím 2018 se dokonce snížil v Evropě (-1 %). Stalo se tak poprvé, dosud se počet denních uživatelů na evropském kontinentě každé čtvrtletí mírně zvyšoval. K celkovému mezikvartálnímu růstu uživatelů Facebooku tak pomáhá především region Asie a Pacifiku a dále země mimo tento region, USA a Evropu.

Facebook celkově  k 30. červnu 2018 registroval 1,47 mld. denních aktivních uživatelů (meziročně +11 %). Počet aktivních měsíčních uživatelů představoval k 30. červnu 2018 celkově 2,234 mld. (meziročně +11 %).

Vývoj počtu denních uživatelů Facebooku po regionech, zdroj: Facebook

Vývoj počtu denních uživatelů Facebooku po regionech, zdroj: Facebook

Výnosy největší sociální sítě dál rostou. Ve druhém čtvrtletí se vyšplhaly na 13,2 mld. USD a ve srovnání se stejným obdobím loni se zvýšily o více než 40 procent. Téměř všechny výnosy jsou generovány z reklamy. Z toho většina je získávána z prodeje mobilní reklamy. Ta ve druhém čtvrtletí představovala 91 % veškerých reklamních výnosů a meziročně se zvýšila o 87 %. 

Z přehledu níže je patrné, že téměř z poloviny se na výnosech podílí americký trh a že objem výnosů se mezikvartálně i meziročně zvyšuje ve všech světových regionech.

Výnosy Facebooku po regionech, zdroj: Facebook

Výnosy Facebooku po regionech, zdroj: Facebook

Analytici ale očekávali ještě vyšší čísla a po ohlášených výsledcích akcie Facebooku klesly až o dvacet procent. To snížilo hodnotu majetku majitele Marka Zuckerberga o 16,8 miliardy dolarů (367,5 miliardy korun). Tržní hodnota Facebooku ve středu večer dokonce v jednu chvíli klesla až o 151 miliard dolarů.

-mav-