Twitter odstranil z účtů miliony "podezřelých" sledujících

pátek, 13. července 2018, 06:55 Internet & Mobil MediaGuru

Twitter se snaží zvýšit důvěryhodnost své služby, odstraňuje "podezřelé" sledující.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

O přibližně dvě procenta sledujících přišla v průměru stovka největších twitterových účtů v důsledku snahy Twitteru zvýšit kredibilitu své služby. K úbytku počtu sledujících došlo ve čtvrtek, změny se ale mají odehrávat v několika dnech a mohou pokračovat i v následujícím období.

Nová politika sociální sítě znamená, že Twitter do počtu sledujících nezahrnuje účty, které byly zmrazeny kvůli podezření z „podvodu". Tyto účty tak nejsou započítávány do celkového počtu denních a měsíčních aktivních uživatelů. Opatření se týká podezřelých účtů a falešných účtů, které byly mj. založeny za účelem šíření propagandy. Twitter upřesnil, že jde o účty, které byly založeny skutečnými lidmi (na rozdíl od botů), ale sociální síť nemůže garantovat, že mají nad svými účty stále kontrolu. Twitter očekává, že se opatření krátkodobě projeví v celkovém snížení počtu uživatelů o šest procent.

Úbytky počtu sledujících se mohou lišit podle velikosti účtů – účty s větším počtem sledujících pociťují větší poklesy. Například účet populární hvězdy Katy Perry ztratil mezi středou a čtvrtkem 2,8 mil. sledujících, což představuje asi 2,6 % z celkového počtu sledujících. Také další představitelé zábavního průmyslu jako například Pink, Mariah Carey, Britney Spears nebo Eminem zaznamenali pokles zhruba o tři procenta sledujících. Účet amerického prezidenta Trumpa přišel o 340 tisíc sledujících, účet bývalého prezidenta Obamy dokonce o tři miliony sledujících. 

Podle agentury Reuters finanční analytici oceňují snahy Twitteru omezit zneužívání účtů a věří, že se tento krok může vrátit v nárůstu počtu uživatelů v delším horizontu.

-mav-