Twitter omezuje aplikace třetích stran

neděle, 29. července 2018, 07:55 Internet & Mobil MediaGuru

Sociální síť pokračuje v čistkách. Po smazání statisíců falešných účtů zpřísňuje podmínky využívání dat a funkcí Twitteru programátory.

Zdroj: Twitter

Zdroj: Twitter

Twitter si dává větší pozor na aplikace třetích stran. Firma oznámila zpřísnění podmínek, za kterých budou moci vývojáři získat přístup do rozhraní pro programování aplikací (API). Nová opatření začnou platit desátého září a jejich smyslem je podle produktových manažerů firmy boj proti šíření spamu, manipulování konverzací a narušování soukromí uživatelů Twitteru. S tím přichází řada omezení. Pomocí příslušných aplikací nepůjde tweetovat či retweetovat častěji než třistakrát během tří hodin.

Omezení platí i pro udělování lajků, přičemž hranice je stanovena na tisíc „srdíček" za 24 hodin, stejně jako počty nových sledování. Soukromých zpráv navíc nebude možné poslat více než 15 tisíc za den. Na jeden speciální vývojářský účet na Twitteru, který příslušná data využívá, nepůjde navázat více než deset aplikací. Jenže sama firma si došlápla na problematické účty už nyní. „Mezi dubnem a červnem jsme se navíc zbavili více než 143 tisíc aplikací porušujících naše pravidla. Pokračujeme ve vyvíjení nástrojů a procesů, které nám umožní odstraňovat škodlivé aplikace ještě rychleji a efektivněji," píše se na blogu společnosti.

Součástí úsilí firmy eliminovat potenciálně škodlivé chování je také boj proti podvodům, a to včetně těm zdánlivě nejprostším. Twitter totiž tento týden také začíná zamykat ty účty, které se vydávají za Elona Muska či známé osobnosti kryptoměnové scény. Prakticky pod každým sdělením zakladatele Tesly nebo SpaceX, respektive tvůrce druhé nejrozšířenější virtuální měny Ethereum Vitalika Buterina, bylo možné spatřit výzvy ve stylu „dnes je skvělý den, kdo mi jako první pošle desetinu etheru (jedné z nejrozšířenějších virtuálních měn, pozn. red.), tomu obratem pošlu desetinásobek." Takové výzvy byly přitom podepsány právě jménem některé ze slavných osobností. Ač šlo o laciný trik a snadno šlo rozpoznat, že dané účty nejsou oficiální, respektive ověřené, už jenom samotné množství takového spamu bylo řadě uživatelů na obtíž.

Portál Social Media Today ovšem připomíná, že snažení Twitteru souvisí především s politikou. S uvedenými opatřeními přichází firma v době, kdy ve Spojených státech probíhá vyšetřování údajného ovlivnění prezidentských voleb v roce 2016 ze strany Ruska, a to mimo jiné masivním rozšiřováním zavádějících či rovnou vymyšlených zpráv. Tomu měly výrazně napomoci právě účty či programy, které využívaly přístup k datům a funkcím Twitteru k provádění informatické varianty kobercových náletů. Výzkumníci z univerzit v Indianě a Jižní Karolíně například identifikovali rozsáhlé vzájemně propojené sítě roboticky spravovaných účtů, přičemž největší z nich čítala půl milionu účtů. Ty se vzájemně retweetovaly či lajkovaly, respektive měly šířit politické zprávy z pochybných zdrojů. K ráznému postupu vůči těmto typům propagandy tak firma přistupuje v roce, kdy ve Spojených státech na podzim proběhnou z hlediska kyberbezpečnosti pozorně sledované volby do Kongresu. Firma tak již nyní dává nejen úřadům najevo, že nehodlá připustit další pochybnosti ohledně „vměšování" do průběhu voleb. Firma, která po více deseti letech fungování poprvé vykázala kvartální zisk až letos, si pochybnosti a skandály nemůže dovolit ani v očích investorů.

-rv-