Vodafone předvedl ve Varech síť 5G, spustí ji příští rok

pondělí, 2. července 2018, 11:30 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Vodafone plánuje komerční spuštění 5G v příštím roce, dá se očekávat i její marketingová podpora.

Milan Zíka ze společnosti Vodafone předvádí mobilní síť páté generace 5G, foto: Vodafone.

Milan Zíka ze společnosti Vodafone předvádí mobilní síť páté generace 5G, foto: Vodafone.

Vodafone jako první operátor v České republice předvedl ve spolupráci se společností Huawei v Karlových Varech živou ukázku mobilní sítě páté generace 5G.

Do pilotního provozu ji Vodafone připraví koncem letošního roku a její komerční nasazení lze očekávat ve druhé polovině roku 2019. Je pravděpodobné, že ji také bude podporovat ve své marketingové komunikaci. 

„5G technologie umožňuje efektivnější využití rádiového spektra a její největší výhodou oproti LTE bude ještě větší přenosová rychlost, a co je podstatné, také výrazně kratší doba odezvy. Očekává se, že 5G přinese zlepšení služeb v robotice, řízení průmyslových aplikací nebo autonomních vozidel, které vyžadují reakční dobu maximálně v jednotkách milisekund, nebo v oblasti holografické projekce, 360° videa či virtuální a rozšířené reality,“ popsal Milan Zíka, viceprezident pro technologie Vodafonu.

I přes omezené provozní podmínky bylo na prezentaci dosaženo maximální přenosové rychlosti 1,87 Gbps a rychlé odezvy v řádu jednotek milisekund. Přenos byl zkušebně realizován v pásmu 3,5 GHz s šířkou kanálu 100 MHz. 

Síť 5G má být až desetkrát rychlejší než stávající LTE. Uplatnění nalezne nejen v průmyslové robotice, ale také v chytrých autech, městech i zdravotnictví. Přispět by rovněž měla k rozvoji virtuální a rozšířené reality v mobilních zařízeních. 

-stk-