Avast spustil s Doxem projekt o datovém bludišti

pátek, 3. srpna 2018, 07:20 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Centrum Dox a Nadační fond Avast společně vytvořily dvouletý projekt o zákoutích internetu.

Z projektu #Datamaze, dílo Think Privacy od Adama Harveyho, zdroj: Centrum Dox

Z projektu #Datamaze, dílo Think Privacy od Adama Harveyho, zdroj: Centrum Dox

Nadační fond Avast zahájil ve spolupráci s Centrem Dox projekt #Datamaze – Datové bludiště. Jak název napovídá, jeho obecným tématem je internet, datové či digitální bludiště, ve kterém se rodí často kontroverzní témata jako datová bezpečnost, různé aspekty využívání cílené reklamy, sociálních sítí a umělé inteligence, problematika manipulace s metadaty atd.

Datové bludiště představuje formát tzv. rozšířené výstavy: koncept výstavy vyvíjející se v čase je zde spojen s pracovištěm a knihovnou, určenými pro aktivity a rozvíjení spolupráce napříč oblastmi a tématy, která kriticky reflektují naši existenci v digitálním prostředí. Prostor #Datamaze bude otevřen po dobu dvou let nejen diskuzím a aktivitám souvisejícím s těmito tématy, ale především digitálnímu umění.  

Jádrem rozšířené expozice je časová osa internetu, která diváky přehlednou formou seznamuje s téměř padesátiletou historií tohoto média. Pro výstavy ji poskytla rakouská platforma pro digitální umění Ars Elektronica a Fachhochschule Oberösterreich.

Kromě zkoumání technologického vývoje se však výstava zaměří i na další fenomény – budování korporací či digitálních platforem – a také úskalí, na která běžně narážejí jejich uživatelé: činnost hackerských skupin, krádeže dat a jejich zneužívání atd.

Vedle stálé expozice, která bude pravidelně poskytovat prostor digitálnímu umění, bude #Datamaze fungovat také jako otevřené pracoviště, kde budou probíhat improvizované workshopy a setkávání. Jeho součástí bude knihovna s virtuálními i tištěnými publikacemi a bude určené především vzdělávání a sebevzdělávání v oblasti digitální tematiky.

Doprovodné a vzdělávací programy povedou školení lektoři Centra Dox, kteří zasvětí jednotlivé návštěvníky i školní skupiny do praxe používání digitálních technologií a jejich skrytých možností a rizik.

-stk-