K HbbTV má mít přístup více než dva milionů diváků

pátek, 17. srpna 2018, 12:00 TV MediaGuru

Vyplývá to z údajů společnosti České Radiokomunikace, počet HbbTV zařízení se zvyšuje.

HbbTV, zdroj: FTV Prima

HbbTV, zdroj: FTV Prima

Počet aktivních HbbTV zařízení se za poslední rok téměř zdvojnásobil, v současné době je v Česku k hybridnímu televiznímu vysílání připojeno 1 060 000 přijímačů. Vyplývá to z údajů Českých Radiokomunikací (ČRa). Podle výzkumu FTV Prima, který provedla přímo prostřednictvím technologie HbbTV u více než 60 tisíc domácností, se na jeden přijímač dívá v průměru 2,06 diváků. Přístup k hybridnímu vysílání tak mají v současnosti mít více než dva miliony lidí.

„Penetrace televizí, které podporují HbbTV, velmi úzce souvisí s příchodem nového standardu pozemního digitálního vysílání DVB-T2. V rámci naší certifikace DVB-T2 přijímačů je podpora HbbTV podmínkou pro udělení certifikátu DVB-T2 ověřeno. Možnost připojení televize k internetu a HbbTV je dokladem možností moderní terestrické platformy,“ popisuje Martin Gebauer, generální ředitel ČRa.

Díky HbbTV mohou diváci získat přístup k dalšímu obsahu, který televizní stanice zpřístupní prostřednictvím svých aplikací. Jednat se může o archiv televizních pořadů, odložené sledování, rozšiřující informace k pořadům, reklamní a další obsah distribuovaný vedle bezplatného lineárního vysílání.

Červené tlačítko je nejrozšířenější v Praze, kde je registrována až pětina příjmu HbbTV (20,5 %). Ve velké míře sledují hybridní vysílání také diváci z jižní Moravy (11,75 %) a středních Čech (10,7 %).

Nejčastěji lidé využívají přijímače značky LG (27,4 %), Philips (20,9 %) a Samsung (13,5 %). Nejrozšířenější je verze HbbTV 1.5 (79 %), na trhu jsou ale již dostupné přijímače s nejnovější verzí HbbTV 2.0 a 2.0.1, i když zatím ve velmi nízké míře (2 %).

Na základě poptávky televizních stanic inovuje ČRa svou službu HbbTV Manager, umožňující řízení HbbTV prostoru, včetně přidávání aplikací, nastavování vzhledu rozcestníku, ale i zobrazování červeného tlačítka na obrazovce. Možné je rovněž časově synchronizovat zobrazování červeného tlačítka s televizním vysíláním v řádu milisekund.

-stk-