Křetínský a Tkáč kupují podíl v majiteli velkoobchodu Makro

pátek, 24. srpna 2018, 21:25 Retail MediaGuru

Ve společnosti Metro AG získává Křetínského a Tkáčova firma EPCG více než 7% podíl s opcí na další navýšení.

Zdroj: Makro

Zdroj: Makro

Společnost EP Global Commerce (EPCG), vlastněná Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem, má na základě v pátek uzavřené dohody získat 7,3 % akcií společnosti Metro AG, provozovatele velkoobchodů Makro. Podíl získává od německé společnosti Haniel Finance. Ta je největším akcionářem Metro AG. EPCG má navíc uzavřenou opci i na zbylých 15,2 %, které v Metru Haniel vlastní.

Smluvní strany se dohodly, že nezveřejní kupní cenu. Poradcem EPGC v této transakci byla agentura goetzpartners. Dohoda mezi společnostmi Haniel a EPGC podléhá schválení dozorčí rady společnosti Haniel a souhlasu antimonopolních autorit, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Daniel Častvaj.

EPGC je podle oznámení přesvědčena, že stávající aktivity společnosti Metro v oblasti velkoobchodu s potravinami a všeobecného retailu jsou velmi dobrou bází pro budoucí rozvoj.

„Pokud jde o opci na koupi dalšího podílu společnosti Haniel, naším záměrem je opční lhůty využít k potvrzení našeho přesvědčení, že budeme jako akcionáři schopni pozitivně přispět k rozvoji společnosti Metro AG. Pokud se tento předpoklad vyplní, opci na koupi dalšího podílu využijeme. Nevylučujeme ani akvizici akcií společnosti od dalších akcionářů,“ uvedl spolumajitel EP Global Commerce, Daniel Křetínský.

Metro se značkou Metro Cash & Carry má podle svého webu v 25 zemích víc než 760 obchodů a zaměstnává přes 100 000 lidí. Obsluhuje 21 milionů zákazníků. Pod značkou Real provozuje firma v Německu 280 prodejen a pracuje pro ni víc než 34 000 lidí.

V České republice je skupina Metro zastoupena od roku 1997. Její divize Makro Cash & Carry ČR provozuje v Česku 13 velkoobchodních center. Ve fiskálním prvním čtvrtletí do konce prosince společnosti Metro AG stoupl čistý zisk o 88 procent na 232 milionů eur (šest miliard Kč). Tržby se zvýšily o 0,2 procenta na 10,1 miliardy eur.

EP Global Commerce je vlastněna dvěma investory, Patrikem Tkáčem (47 %) a Danielem Křetínským (53 %). Patrik Tkáč je spoluzakladatelem a spoluvlastníkem skupiny společností J&T, mezinárodního poskytovatele finančních a privátních bankovních služeb a investiční skupiny, podnikající zejména v Česku a na Slovensku. Daniel Křetínský je hlavním akcionářem, předsedou a generálním ředitelem společnosti Energetický a průmyslový holding (EPH), mezinárodní energetické a infrastrukturní skupiny se sídlem v České republice. Křetínský i Tkáč rovněž investují v oblastech médií (Czech Media Invest) a e-commerce (E-Commerce Holding).

-mav-, -čtk-