Městská divadla pražská mění vizuální identitu

pondělí, 27. srpna 2018, 19:30 Aktuality, Marketing MediaGuru

Novou vizuální identitu Městských divadel pražských, k nimž se znovu připojilo divadlo Komedie, vytvořil Ondřej Zámiš spolu s Romanem Černohousem.

Autory nové vizuální identity Městských divadel pražských jsou Ondřej Zámiš a Roman Černohous, zdroj: Czechdesign.

Autory nové vizuální identity Městských divadel pražských jsou Ondřej Zámiš a Roman Černohous, zdroj: Czechdesign.

Městská divadla pražská mění skoro po deseti letech svou vizuální identitu. S novou uměleckou koncepcí a opětovným připojením divadla Komedie přestala být totiž ta dosavadní dostačující. „Městská divadla pražská musejí sledovat trendy kulturního marketingu, a dokonce je jako prestižní metropolitní instituce i udávat. Inovace stávající grafické prezentace divadel je proto žádoucí,“ vysvětlil důvody změny ředitel Městských divadel pražských Daniel Přibyl.

Nová vizuální identita, kterou bude kromě divadla Komedie používat také divadlo ABC a Rokoko, vzešla z designérské soutěže, jež Městská divadla pražská organizovala ve spolupráci s organizací Czechdesign.cz.

Na základě rešerší bylo osloveno šest grafických studií: Bicepsdigital, Breisky, Colmo, Michal Kupilík, Studio zetzetzet a Ondřej Zámiš. Sedmičlenná porota následně vybrala jako nejlepší projekt Ondřeje Zámiše, mimo jiné autora nového grafického vizuálu města Liberec, výtvarného řešení výstav Retro a Fenomén Masaryk v Národním muzeu a mnoha dalších grafických projektů.

Vítězný návrh založený na novém původním písmu Romana Černohouse podle poroty dostatečně odliší tuto instituci na pražské kulturní scéně. Svým uměřeným výrazem podtrhuje intelektuální a dramaturgický fundament nové umělecké koncepce Městských divadel pražských.

„Dnes žijeme v komunikačně a vizuálně roztříštěné době a my jsme k tomuto trendu nechtěli ještě více přispívat. Proto, spíše než logo, vznikl systém, který hravě kombinuje hlavní název instituce s jeho částmi, ty se ovšem netváří jako jednotlivé scény, ale naopak tvoří jeden celek – ,jedno slovo‘,“ uvedl Ondřej Zámiš.

„Nevnímáme komunikaci Městských divadel pražských jako princip hlavní značky a podznaček, ale jako jednu identitu, jeden systém, který je variabilní, proměnlivý, kde všechny jeho části jsou na stejné úrovni, vzájemně se podporují a tvoří celek – Městská divadla pražská. Jednota a jednoduchost, to jsou hlavní hesla, která nás provázela při tvorbě návrhu nové identity Městských divadel pražských,“ dodal autor nové identity.

-stk-