Europoslanci schválili v prvním čtení směrnici o copyrightu

středa, 12. září 2018, 13:30 Internet & Mobil MediaGuru

Směrnice vyvolává protichůdné reakce: vydavatelé jí vítají, kritici ji vytýkají zavádění cenzury na internet.

Evropský parlament ve středu v prvém čtení schválil směrnici, která má majitelům autorských práv dát nárok na podíl z využití jejich děl internetovými giganty, jako je Google či Facebook. „Je to dobrý signál pro náš tvůrčí průmysl v Evropě," prohlásil parlamentní zpravodaj Axel Voss poté, co poslanci přijali jeho návrh v poměru 438 ku 226 hlasům.

Už v úvodu hlasování zákonodárci nepřijali návrh zamítnout celou směrnici. O kontroverznosti tématu svědčilo více než 250 pozměňovacích návrhů.

Dalším krokem bude vyjednání konečné podoby normy s členskými státy a Evropskou komisí, kterou bude EP znovu schvalovat hlasováním.

Média a vydavatelé si od změn slibují, že dostanou zaplaceno za své práce, zatímco odpůrci změny se obávají příliš velkého otřesu a omezení svobody na internetu.

Souhlas Evropského parlamentu s návrhem směrnice o autorském právu je podle vydavatelů tisku i autorů krok, který povede ke spravedlivému odměňování tvůrců obsahu na internetu. Internetové firmy, které jejich tvorbu přebírají, se s nimi dosud o reklamní příjmy nemusely dělit. Vyplývá to z reakcí Unie vydavatelů či Evropského sdružení autorských asociací GESAC. Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR), které sdružuje jak vydavatele, tak internetové firmy, nechtělo na dotaz ČTK rozhodnutí komentovat.

„Směrnice vytváří předpoklady k tomu, aby práva autorů byla chráněna i v podmínkách digitálního světa, kdy je nesmírně snadné zcizovat a dále neřízeně šířit obsah prostřednictvím všech kanálů, sítí a platforem, které tento svět poskytuje," uvedl výkonný ředitel Unie vydavatelů Václav Mach. Nyní se podle něj uskuteční jednání v takzvaném trialogu mezi zástupci Evropského parlamentu, Evropské komise a Evropské rady, jejichž výsledkem bude konečný text směrnice. „Je předpoklad, že směrnice bude schválena v současném funkčním období Evropského parlamentu a komise," dodal.

Podle Evropského sdružení autorských asociací GESAC europoslanci nepodlehli obrovskému tlaku, který na ně vyvíjela kampaň vedená technologickými giganty. „Dnešní den znamená pro Evropu vítězství a nezávislost na technologických gigantech, kteří profitují ze zastaralé legislativy, dále tak posilují svou dominanci a vysávají Evropu a její tvůrce," uvedl prezident sdružení Anders Lassen. Z vyvážené legislativy budou podle GESAC těžit evropští občané, obchod, tvůrci a celá Evropa.

Jádrem sporu jsou dva články chystané normy. Článek 13 dává internetovým platformám - třeba YouTube - povinnost řešit, zda obsah, který nahrávají uživatelé, neporušuje autorská práva. Podle článku 11 mají mít vydavatelé nárok na spravedlivý podíl za použití jimi vlastněného obsahu na internetu.

Podle předsedy právního výboru EP Pavla Svobody (KDU-ČSL) se od července, kdy europarlament hlasoval proti směrnici, předloha notně změnila: zpravodaj Voss vyslyšel kritické názory a obavy a zřejmě díky tomu se tak dramaticky změnil poměr sil při hlasování.

Při něm se rozhodovalo i o 252 pozměňovacích návrzích. Výsledkem je podle tiskové zprávy EP předloha, podle které internetoví giganti budou muset platit za využití práce umělců a novinářů. Z působnosti směrnice ale budou vyloučeny malé a miniaturní platformy. Hypertextové odkazy smějí být sdíleny zdarma. Podle předlohy novináři musí dostat podíl z veškerých odměn, která dostanou jejich vydavatelství za autorská práva.

-čtk-