Google, FB či Twitter mají kodex pro boj proti falešným zprávám

středa, 26. září 2018, 18:00 Internet & Mobil MediaGuru

Technologické firmy se dohodly na kodexu, kterým chtějí bojovat proti šíření falešných zpráv.

Zdroj: Pixabay

Zdroj: Pixabay

Technologické firmy v čele s Facebookem a Googlem se dohodly na kodexu, kterým chtějí bojovat proti šíření falešných zpráv. Reagují tak na obavy, že tyto zprávy mohou ovlivnit volby. Opatření jsou pouze dobrovolná, jejich cílem je zabránit zásahu regulátorů a zavedení nových právních předpisů. Informovala o tom ve středu Evropská komise (EK).

Firmy se v kodexu zavázaly podrobněji kontrolovat reklamy na účtech a webových stránkách, kde se objevují falešné zprávy. Budou také více kontrolovat věrohodnost zpráv. Ke kodexu se zatím kromě Facebooku a Googlu připojily Twitter, Mozilla a několik inzerentů.

Skupina mediálních poradců ale firmy za kodex kritizuje, protože podle nich nepředstavily více konkrétních opatřeních.

V EU se příští rok v květnu uskuteční parlamentní volby a Brusel se snaží zabránit hrozbě zásahů do kampaní ze zahraničí. Příští rok se také uskuteční národní volby v Belgii, Dánsku, Estonsku, Finsku, Řecku, Polsku, Portugalsku a na Ukrajině.

Rusko čelí obvinění, že šířilo falešné informace, aby ovlivnilo americké prezidentské volby, referendum v Británii o členství v EU v roce 2016 a loňské volby v Německu. Moskva to popírá.

EK v dubnu uvedeným firmám sdělila, aby si navrhly kodex. Jinak že budou čelit regulačním zásahům kvůli tomu, že nedělají dost proto, aby odstranily zavádějící nebo nelegální obsah. Firmy proto přišly s vlastním návrhem.

„Odvětví se zavázalo k širokému spektru akcí, od transparentnosti v politické reklamě až po uzavření falešných účtů, a my to vítáme," řekla komisařka pro digitální ekonomiku a společnost Marija Gabrielová. Návrh také zahrnuje odmítnutí plateb od stránek, které šíří falešné zprávy, pomoc uživatelům, aby pochopili, proč jsou cílem určitých reklam a rozlišili reklamu od redakčního obsahu, uvedla agentura Reuters.

-čtk-