Na Snapchatu přibudou „nákupní“ příspěvky

neděle, 30. září 2018, 08:50 Internet & Mobil MediaGuru

Komunikační aplikace Snapchat přidává po partnerství s Amazonem další nákupní možnosti.

Foto: Snapchat

Foto: Snapchat

Před obchodně nejdůležitějším obdobím roku přicházejí sociální sítě s dalšími způsoby, jak zprostředkovat nakupování. Po Instagramu, který nedávno ohlásil spuštění nové nákupní sekce, nezůstává stranou ani Snapchat. Ten od října umožní všem zadavatelům vytvářet příspěvky ve stylu reklamního katalogu s odkazem na příslušný internetový obchod. Reklamní formát pojmenovaný Kolekce tak představuje v jednom příspěvku celou paletu produktů s tím, že dodatečné informace si může uživatel hned rozkliknout. Podle společnosti Snap, provozovatele Snapchatu, například internetový obchod Wish.com zaznamenal téměř o pětinu vyšší míru zapojení v porovnání se standardní snapchatovou inzercí. V případě eBay měly řečené údaje dosáhnout rovnou pětinásobku hodnoty, podobně jako u oděvní značky Guess. Snapchat se navíc snaží značkám vyjít vstříc mimo jiné také snadným vytvářením Kolekcí. Zadavatelé mohou do inzertní platformy Snapchatu importovat katalogy svého zboží, z nichž pak mají algoritmy vytvořit příspěvky v potřebném formátu. Snapchat jim zkouší usnadnit nejen zadávání vlastní propagace, ale i vyhodnocování její účinnosti. Současně totiž přichází také s vylepšením nástroje Snap Pixel, jenž umožňuje zadavatelům svá sdělení cílit. Nyní se firmy mohou dokonce pokoušet oslovit spotřebitele na základě toho, jaké sekce jejich webů navštěvují. Z toho lze například dovodit, zda se více zajímají o elektroniku či oblečení.

„Nákupní“ ambice Snapu však přesahují rámec závěr letošního roku. Tento týden oznámil rovněž spolupráci s největším internetovým obchodem světa Amazonem. Snapchat má umožnit uživatelům si nafotit předmět, který je zaujme v takzvaném reálném světě a okamžitě jej začít vyhledávat v nabídce Amazonu. Funkce je zatím v testovací fázi, nicméně část analytiků v ní vidí značný potenciál. „Snapchat již teď má početnou základnu aktivních uživatelů fotících si všechno a všechny," uvádí Mara Greenwald ze společnosti Performics. Tím Snapchat získává funkcí takzvaného vizuálního vyhledávání, které již nabízí Pinterest.

Právě vizuální komunikace či důraz na vizuální interface, jak popisuje Greenwald, je mimo jiné charakteristická pro mladou generaci uživatelů. A jak připomíná server Marketingland.com, je to právě Snapchat, který je mezi teenagery nejpopulárnější. V USA jej využívá kolem 16,5 milionu uživatelů ve věku 12 až 17 let, což je o 3,6 milionu více než v případě Instagramu a o téměř pět milionů více než teenagerů používajících Facebook. V tomto směru se tak Snapchat snaží využít ke svému prospěchu jak trendy technologické, tak demografické. Potenciál ve své platformě může Snap ale vidět i z toho důvodu, že podle jeho vlastního průzkumu jsou uživatelé Snapchatu nákupně aktivnější než zbytek populace. Během loňského Černého pátku údajně nakoupili v průměru o 20 procent více položek než lidé, kteří Snapchat nepoužívají. Byť vzhledem ke skladbě uživatelů Snapchatu mohlo jít hlavně o nákupy za peníze rodičů. 

-riv-