Czech Outdoor odstranila své billboardy u dálnic

pondělí, 8. října 2018, 16:00 Aktuality, Outdoor MediaGuru

U dálnic ale zbývá 600 nelegálních poutačů, přestože Czech Outdoor své sundala.

Foto: MediaGuru.cz

Foto: MediaGuru.cz

Společnost Czech Outdoor odstranila všechny své nelegální billboardy z okolí dálnic, šlo o 663 poutačů. ČTK to dnes sdělil mluvčí Svazu provozovatelů venkovní reklamy (SPVR) Lukáš Váňa, ministerstvo dopravy informaci potvrdilo. Czech Outdoor je největším členem svazu. V ochranném pásmu dálnic ale zůstává i po 13 měsících platnosti zákazu přes 600 reklamních zařízení ostatních provozovatelů. Stovky zakázaných poutačů dál stojí i v okolí silnic první třídy.

Czech Outdoor se v srpnu zavázala k odstranění všech svých poutačů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy do konce září. Tehdy jí zbývalo odstranit zhruba 180 poutačů.

V okolí dálnic zůstává zhruba 600 nelegálních poutačů, další stovky jsou v krajích. Podle ministerstva se někteří provozovatelé vyhýbají komunikaci a nelegální billboardy dále provozují. Jako příklad ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) v srpnu jmenoval firmu A.C.E. Media, která má sídlo v USA. Ministerstvo jí zaslalo výzvu k odstranění sedmi billboardů, nyní čeká na doručení výzvy. Podle mluvčí ministerstva Lenky Rezkové podnikne úřad další kroky k odstranění až po uplynutí zákonných lhůt, které musí provozovatel dostat. Situaci okolo billboardů americké firmy ovšem komplikuje skutečnost, že jsou na soukromém pozemku několika vlastníků.

Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy vyžaduje novela zákona o pozemních komunikacích platná od loňského září. Majitelům reklamních ploch nařizuje jejich odstranění, pokud jsou blíže než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy. Silničáři před rokem napočítali zhruba 3000 nelegálních poutačů.

Czech Outdoor loni na svých reklamních nosičích vyvěsil státní vlajku. Podle společnosti to byla forma protestu vůči postupu státu. Nyní firma čeká na rozhodnutí Ústavního soudu, ke kterému se obrátila skupina 17 senátorů s návrhem příslušnou část novely zákona o pozemních komunikacích zrušit. Podaná ústavní stížnost je podle provozovatelů billboardů rovněž důvodem, proč dosud mnozí s odstraňováním billboardů otáleli.

-čtk-