Facebook spouští prémiovou platformu pro umístění videoreklamy

pátek, 5. října 2018, 12:30 Internet & Mobil MediaGuru

Firmy mohou kupovat prostor pro videoreklamu na Facebooku s jistotou, že se inzerce neobjeví v nevhodném kontextu. Za službu si ale připlatí.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Zadavatelé mají nové a výhodnější možnosti umístění videoreklamy na nejrozšířenější sociální síti světa. Facebook oficiálně spouští prémiovou funkci In-Stream Reserve pro vybrané americké zadavatele, kteří chtějí mít naprostou kontrolu nad umístěním svých videí jak v newsfeedu, tak v exkluzivní videosekci Watch. Jak navíc vyplývá z vyjádření zúčastněných agentur a vydavatelů pro server AdAge, finanční podmínky služby mají být v porovnání s testovací fází projektu výhodnější. Zájemce prý v současnosti možnost využívat pečlivé kurately vyjde na 100 tisíc dolarů, tedy o 150 tisíc dolarů méně. Na oplátku získají možnost zarezervovat si reklamní prostor, kterým osloví diváky exkluzivního obsahu Facebooku. Ten uzavřel zmíněné partnerství s přibližně 250 mediálními domy včetně Fox Sports, Hearst či NBC Universal.

Výhodou ale není jen možnost inzerovat u obsahu s potenciálně masovým dosahem. Fungování služby podle zdrojů AdAge vyniká mimo jiné garancí toho, že pracovníci Facebooku zhlédli každé video, u kterého si zadavatelé prostřednictvím prémiové zóny přejí umístit reklamu. Právě „ochrana značek“ před jejich vystavením vedle potenciálně závadného obsahu je to, co se snaží marketérům zajistit například také videportál YouTube či komunikační aplikace Snapchat. Podobné služby mnohdy doprovází i sofistikovanější zacílení inzerce a ani Facebook v tomto ohledu nepředstavuje výjimku. Firmy si mohou zvolit, u jakého typu obsahu má být jejich propagace zobrazena – zda jde o sportovní přenos, či například konkrétní sitcom. Další nový formát ThruPlay ovšem zadavatelům dává možnost platit jen za reklamy, které uživatelé zhlédli až do konce, respektive po dobu alespoň 15 sekund.

Za takový servis si ale značky připlatí. Kromě výše zmíněného „vstupního poplatku“ musejí počítat také s vyšší cenou za tisíc zobrazení, která se pohybuje průměrně kolem 24 dolarů, uvádí AdAge. I zde se ale promítla „sleva“, dříve šlo o částku o zhruba šest dolarů vyšší. To je však stále více než dvojnásobek v porovnání s tím, na kolik prý vyjde standardní programatické umístění inzerce ve videosekci Facebooku s názvem Watch.

Tyto interní informace odmítla společnost Marka Zuckerberga komentovat. Při představení In-Stream reklam ale na svém blogu uvedla, že přes 70 procent z nich uživatelé zhlédli až do konce. Většina z nich navíc měla puštěný zvuk, argumentuje Facebook vlastním zjištěním ve prospěch efektivity videoreklamy na své platformě. Pro řadu firem ale jako by byla právě možnost kontroly obsahu tou klíčovou složkou. AdWeek na základě zdrojů z reklamních agentur tvrdí, že mnoho značek se raději přímo vyhýbá inzerci v živých videopřenosech na Facebooku. V případě této sociální sítě je však výrazným posunem sama skutečnost, že videa prokládá reklamou. S ní se během posledních měsíců setkávají i čeští uživatelé. Facebook jim tak může stále více připomínat YouTube nejenom svým intenzivním zaměřením na videoformát, ale nyní už také způsobem jeho monetizace.

-riv-