Moneta chce koupit Air Bank a Home Credit

pondělí, 8. října 2018, 10:30 Aktuality, Marketing MediaGuru

Moneta Money Bank uzavřela nezávaznou předběžnou dohodu o koupi českého a slovenského Home Credit a Air Bank.

Zdroj: Moneta

Zdroj: Moneta

V pondělí 8. října uzavřela společnost Moneta Money Bank nezávaznou předběžnou dohodu s Home Credit Group, dceřinou společností PPF Financial Holding, ohledně možné koupě Air Bank a českého a slovenského Home Creditu. Vzniknout by tak měla dvojka ve spotřebitelských půjčkách a trojka ve velikosti bankovní sítě, a to podle ČTK pod značkou Air Bank.

Celková kupní cena za 100 % Air Bank a českého a slovenského Home Creditu je stanovena ve výši 19,75 miliard Kč – 6,75 miliard Kč v hotovosti a 13 miliard Kč ve formě 165 605 096 nově vydaných akcií společnosti Moneta ve prospěch Home Credit Group, což představuje akciový podíl na společnosti Moneta ve výši 24,48 %. Vypořádání transakce se očekává ke dni 1. července 2019 po obdržení všech nezbytných regulatorních souhlasů.

„Spojení těchto podniků, které se vzájemně velmi dobře doplňují, povede k vytvoření přední české retailové banky a druhého největšího poskytovatele spotřebitelských úvěrů v České republice. Tento krok urychlí naplňování naší strategie a do budoucna posílí naši konkurenceschopnost. Také nám umožní lépe obsluhovat klienty, zrychlit růst a zvyšovat zisk pro akcionáře. Jsem nadšen z příležitosti, kterou nám tato transakce nabízí,“ vysvětluje Tomáš Spurný, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Moneta. 

„Od začátku budování Air Bank jsme se snažili na český bankovní trh přinést výraznou změnu. Spojení s Monetou, ke které mám osobně velký respekt, naši schopnost disrupce ještě zvýší a přinese reálnou hodnotu klientům, zaměstnancům i akcionářům všech zúčastněných stran. Potenciál tohoto spojení je obrovský. Jsem přesvědčen, že jsme společně schopni ho velmi dobře využít,“ dodává za Jiří Šmejc, předseda představenstva společnosti Home Credit Group.

Banka, která může tímto spojením vzniknout, by provozovala třetí nejrozsáhlejší distribuční síť v ČR s 237 pobočkami a 2 961 obchodními partnery, doplněnou o 1 005 bankomatů. K víc než milionu klientů Monety by přibylo asi 637 000 zákazníků Air Bank a zhruba 469 000 zákazníků Home Creditu. Nová firma bude podle počtu klientů třetí největší bankou za Českou spořitelnou a ČSOB. Soustředit by se chtěla na rozvoj digitálních technologií a také poskytování až 75 % úvěrových aktivit retailovému segmentu a segmentu menších podniků.

Generální ředitel Air Bank Michal Strcula se stane členem představenstva společnosti Moneta a bude odpovědný za retailové bankovnictví.

-stk-, -čtk-