Češi na zahraničních e-shopech nakupují za desítky milionů

úterý, 6. listopadu 2018, 16:00 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Největší popularitě se podle Plné Peněženky těší čínský AliExpress, letošní odhad útrat mluví o 38 mil. korun.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Českých zákazníků, kteří kupují vánoční dárky na zahraničních e-shopech, přibývá. V roce 2015 pořídilo dárky na některém ze zapojených zahraničních e-shopů 28 % nakupujících přes Plnou Peněženku. V tomto roce se už jejich podíl vyšplhal k 50 %.

„Počet nakupujících na zahraničních e-shopech se rok od roku zvyšuje. V předvánočním období do ciziny míří navíc celkem čtvrtina útrat, které našim partnerským e-shopům přivádíme. Největší popularitě se mezi zákazníky těší čínský AliExpress. Odhadujeme, že na něm letos před Vánoci naši uživatelé utratí celkem 38 milionů korun, což je více než trojnásobek oproti roku 2015,” sdělil v úterý novinářům marketingový ředitel Plné Peněženky Josef Drobílek

Zatímco na českých e-shopech uživatelé Plné Peněženky nakoupí obvykle za 850 korun, nejčastější objednávka na AliExpressu činí 50 korun. Čínský gigant je tak oblíbený pro malé, ale časté nákupy drobností. Nejvíce se nakupuje v listopadu. Průzkum Plné Peněženky také ukázal, že mezi čtyři nejsilnější důvody nákupů na čínských portálech patří výhodná cena (80 % respondentů), široký výběr (63 %), doprava zdarma (50 %) a pro pětinu z respondentů to je dokonce závislost. 

Vývoj nákupů českých spotřebitelů na čínských e-shopech, zdroj: Plná Peněženka

Vývoj nákupů českých spotřebitelů na čínských e-shopech, zdroj: Plná Peněženka

Veliké oblibě se u českých zákazníků těší nejen zahraniční e-shopy, ale i zahraniční rezervační systémy ubytování např. Booking.com. Používá je každý desátý uživatel Plné Peněženky. Během roku si lidé nejčastěji rezervují pobyty na dvě noci a v 35 % případů vyrážejí na výlety po Česku.

-mav-